Příběh fotografie: Matej Kalina – Na cestě do paláce

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
17/01/2020

Představujeme druhý příběh Mateje Kaliny, tentokrát píše o snímku, kde zachytil Zuzanu Čaputovou o volební noci.

Foto: Matej Kalina

„Nominovaná fotografie zachycuje druhé kolo slovenských prezidentských voleb dne 30.3.2019. O post hlavy státu se v něm střetnuli Maroš Šefčovič a Zuzana Čaputová. Na snímku je zobrazen příchod Zuzany Čaputové do volebního štábu v bratislavské Staré tržnici po uzavření volebních místností. Podle očekávání jejího možného úspěchu ve volbách se zde shromáždilo množství slovenských i zahraničních médií. Přetlak novinářů od příchodu kontrolovala soukromá bezpečnostní služba. Po průběžném sčítání hlasů už bylo jasné, že se Zuzana Čaputová stane první prezidentkou Slovenské republiky. Fotografie je součástí série snímků, která má název „Na cestě do paláce“. Ta zaznamenává nejvýraznější monety a úspěchy předvolebního boje, inauguraci a první kroky v pozici nové hlavy státu. Tento snímek jsem vytvořil cíleně s konkrétním záměrem. Média čekala v centrále na Zuzanu Čaputovou už v několikahodinovém předstihu. Každý si v omezeném prostoru pro fotoaparáty a kamery hledal vhodnou pozici pro zhotovení co nejlepších snímků z příchodu kandidátky na prezidentku. Mě v tom momentě zaujalo její obklíčení médii. Na snímku Zuzanu Čaputovou téměř není vidět. Vnímal jsem to jako jistý symbol toho, co jí v nejbližších letech čeká – život pod neustálým drobnohledem objektivů,“ popisuje autor snímku Matej Kalina.

“Na jedné úrovni je tato fotografie pouhým snímkem z tiskové konference. Zobrazuje hysterii médií po významném politickém vývoji. Na jiné úrovni nás přenáší k okamžiku pochopení, že život Zuzany Čaputové už nikdy nemůže být stejný. Stejně jako většina vůdců 21. století bude i její existence záviset na vzájemné dohodě s médii. Fotografie je ve svém složení trochu chaotická, což odráží nepořádek události. Nejprve si možná nevšimneme nové prezidentky, která je zastrčená v moři kamer. To je pro mě síla tohoto obrazu. Fotograf čelí okamžité volbě, jak zprostředkovat vzrušení a příchod nové síly. V situaci existuje nulová zranitelnost – paní Čaputová je vylíčena jako oběť vlastního vítězství. Lze na ni pohlížet jako na malého králíka chyceného v mediálních světlometech, navždy uvězněného ve smečce supů. Mohli bychom téměř začít litovat Čaputové v okamžiku uznání jejího politického triumfu. Ať se jí to líbí nebo ne, stala se celebritou a bude muset zaplatit cenu za slávu."
COLIN JACOBSON, spisovatel, fotoeditor, kurátor, VELKÁ BRITÁNIE

Matej Kalina

Matej Kalina je slovenský fotoreportér, který ve své tvorbě dokumentuje primárně mementy každodenního života. Fotografie se začala aktivně věnovat na univerzitě pod vedením fotografa Fera Tomíka. Na dráhu profesionálního fotografa nastoupil ve vydavatelství 7 Plus, kde téměř jednu dekádu vedl oddělení fotoreportérů. Podílel se na formování vizuálního oddělení nového vydavatelského domu News and Media Holding, kterého je aktivním členem. Jeho reportážní fotografie pravidelně publikují periodika jako Plus 7 dní, Život, Plus 1 deň, Šarm, Zdravie, Trend a další. Ve volné tvorbě inklinuje k sociálnímu dokumentu, kde se podle vlastních slov snaží o záznam nezkreslené reality, tak, aby vytvořil divákovi prostor pro vlastní názor. Za svoji tvorbu získal několik ocenění Slovak Press Photo a Czech Press Photo.

string(1) "1"