Příběh fotografie: Jan Jirkovský - Canisterapie

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
12/12/2019

Fotograf Jan Jirkovský získal nejen 3. místo v kategorii Každodenní život, ale i ocenění dětské poroty z Dismanova rozhlasového dětského souboru. Více o jeho fotografie si přečtěte v článku.

Úvodní foto: Jan Jirkovský

Canisterapie, dvě spojená slova, canis neboli pes a terapie neboli léčba. My bychom to nazvali léčba lidské duše, psí láskou… Kontakt se speciálně vedeným psem představuje, zvláště pro osoby, které se cítí opuštěně, účinné rozptýlení. Mimo to, aniž by si to uvědomovali, rozvíjí tento kontakt jejich hrubou i jemnou motoriku, podněcuje verbální i neverbální komunikaci, rozvíjí orientaci v prostoru a čase, pomáhá při nácviku komunikace a paměti, a především rozvíjí sociální cítění, poznávání a složku citovou.

„Dana Jančatová pracuje jako dobrovolnice a pravidelně chodí se svými fenkami Caramelou a Annie mezi seniory do Domu Kněžny Emmy v Neratovicích. Zdejším lidem tato činnost dělá nejen velkou radost a možnost se rozptýlit a pomazlit se s pejsky, ale i naprosto přirozeně jim pomáhá zlepšovat jemnou motoriku při krmení malinkými kousky pamlsků. Fotografie je jednou z celého souboru, který jsem v domově nafotil. Soubor byl letos na podzim v Neratovickém kulturním centru za velkého zájmu veřejnosti a za účasti několika aktérek vystaven. Díky tomu se o této činnosti dozvěděla i širší veřejnost a někteří projevili o canisterapii zájem se jí aktivně věnovat. Projekt tak splnil to, co bylo jeho záměrem. Ukázat lidem i věci které jinak vidět nejsou.“

Jan Jirkovský (1973)

Volný fotograf z Prahy. Zabývající se focením reportáží, dokumentu a pouliční fotografii. Člen 1.ČKFA Nekázanka a zakladatel spolku pouličních fotografů STREET REPORT. V současné době pracuje hned na několika dlouhodobých projektech. Jde především o běžný život lidí v Centru sociálních služeb Tloskov, Prague Robots - rugby na invalidních vozíkách, Canis terapie v Domově kněžny Emmy v Neratovicích a časosběrný pohled na Pražské Otužilce.
Jako externista přispívá do www.aktualne.cz, deníku Sport, magazín Formen a Bojové umění.

Ve volném čase se věnuje především pouliční fotografii a fotografováním koncertů a hudebních festivalů

Více o autorovi na jeho webu, facebooku nebo instagramu.

[/blog/kazdodennizivot_jirkovsky-jan_canisterapie_czechpressphoto.jpg]

string(1) "1"