Příběhy fotografií: Roman Vondrouš – Premiér v Bílém domě

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
10/12/2019

Snímek Donalda Trumpa ze série Premiér v Bílém domě zabodoval už březnu, kdy získal ocenění Foto měsíce. V soutěži Czech Press Photo získal Roman Vondrouš první místo v kategorii Lidé, o kterých se mluví. Níže se dozvíte, jak se fotí přímo v Oválné pracovně.

Úvodní foto: Roman Vondrouš

„Fotografický soubor vznikl při březnové pracovní cestě českého premiéra Andreje Babiše do USA. Hlavním bodem jeho programu byla návštěva Bílého domu. Musím se přiznat, že ačkoliv jsem jako fotoreportér absolvoval již několik důležitých akcí, tak pro mne fotografování v Bílém domě byla premiéra. Na internetu jsem si od agenturních fotografů prohlédl několik snímků z návštěv státníků v Bílém domě, ale bylo mi jasné, že zorientovat se na místě budu muset především sám. Hned první plánovaný fototermín nevyšel podle představ. Poněvadž než odjela limuzína, která fotografům zakrývala oba prezidentské páry, tak už Donald Trump s Andrejem Babišem kráčeli do útrob Bílého domu, přičemž jejich manželky si ještě stihly poněkud přísnými pohledy navzájem přeměřit jejich módní outfity. Avšak díky šťastně zvolenému místu se mi podařila zachytit pro mne z celé fotografické série nejvydařenější momentka, kdy mi na velmi krátký okamžik mezi dveřmi limuzíny “zapózoval” Donald Trump. Poté jsme se všichni fotografové, kameramani a píšící novináři museli rychle přemístit do Oválné pracovny. Tam nastal opravdu velký boj o ta nejlepší místa a obligátní strkanice, kterou zná nejeden fotožurnalista. Do Oválné pracovny byli jako první vpuštěni oficiální fotografové a kameramani, takže já zde musel vzít zavděk ne příliš ideální fotopozicí. A možná i díky ní se mi podařilo fotografovat z netradičního úhlu, než pouze z toho se středovou kompozicí. Do výsledného souboru jsem ještě doplnil fotografii, kdy se premiér dívá směrem k Bílému domu z okna hotelu, v němž byl ubytován, a závěrečný snímek z tiskové konference, kdy před novináři a objektivy kamer bilancuje návštěvu v USA.“

Roman Vondrouš

Roman Vondrouš se narodil v roce 1975 v Pardubicích, absolvoval magisterský program Institutu tvůrčí fotografie při Slezské univerzitě v Opavě. Nyní na stejné univerzitě pokračuje jako doktorand. Pracuje již řadu let jako fotoreportér České tiskové kanceláře. Je laureátem první ceny v prestižní mezinárodní soutěži World Press Photo 2013 v kategorii Sport a několikanásobným držitelem ocenění v národní soutěži Czech Press Photo.
Více o autorovi na jeho stránkách www.romanvondrous.cz

string(1) "1"