Příběhy fotografií: Michal Růžička - Déšť v Praze na Andělu

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
4/12/2019

Fotografie Michala Růžičky, který zachytil řidičku tramvaje při náhlé průtrži mračen, okouzlila mezinárodní porotu. A také ovládla sociální sítě.

Úvodní foto: Michal Růžička

Řidička tramvaje se stala nejpopulárnějším snímkem na našem facebookovém profilu, kde získala téměř dva tisíce lajků. A pořád je dál získává. Podobně reagoval i Instagram, kde se suverénně stala fotografií s největším počtem srdíček.

Fenomén snímku ještě vygradoval po slavnostním ceremoniálu předání cen, kde paní Jelenová osobně předala vítězi – Michalu Růžičkovi diplom. A stala tak trochu zlatým hřebem večera. Díky tomu poté vznikl i rozhovor s paní řidičkou v lidových novinách.

Už při hlasování mezinárodní poroty budila fotografie zájem porotců. A jak snímek hodnotili si můžete předčíst níže:

„Tento snímek z kategorie Každodenní život je dokonalým příkladem tohoto žánru fotografie a zároveň zachyceného momentu. Řidička tramvaje je zachycena v situaci, kdy se snaží během náhlé letní bouřky změnit „výhybku“. Směje se nebo zuří kvůli situaci? Tato přidaná vrstva složitosti povzbuzuje diváka, aby se na obraz podíval déle. Pokud jde o mě, rád bych si myslel, že se směje - je teplo, je léto a možná déšť je vítanou úlevou. Chtěl bych vyzvat všechny fotografy, ať se zaměří na život, protože právě v jejich bezprostředním okolí se nacházejí ty nejúžasnější a nejpodivnější příběhy,“ popisuje snímek člen poroty Adrian Evans.

Každý z porotců si jí vybral a chtěl o ní psát včetně předsedy poroty Petra Joska: „Abych byl upřímný, nejvíce mne zaujal snímek tramvajačky, kterak se marně snaží v prudkém dešti přehodit výhybku a opravdu jí to nejde. Nicméně jí to vůbec nekazí náladu a z celé fotky vyzařuje nakažlivě dobrá nálada. Je to vzácný snímek, kde se spolu snoubí potřebné štěstí unikátního okamžiku s profesionální a technikou zručností,“.

MICHAL RŮŽIČKA

Od roku 1990 je fotoreportérem deníku MF DNES.

Fotografoval celou řadu významných světových událostí, jako např. válku v Jugoslávii, rozpad Sovětského svazu, po válce v Perském zálivu kurdský exodus, v r. 1994 fotografoval genocidu v africké Rwandě.

A ze sportovních událostí MS ve fotbale – 1994 USA , 1998 Francie, 2006 Německo; EURO 1996 v Anglii, 2000 Holandsko, Belgie, 2004 Portugalsko, 2008 Švýcarsko, Rakousko. Olympijské hry – 2000 Sydney, 2002 Salt Lake City, 2004 Atény, 2006 Turín, 2008 Peking, 2010 Vancouver, 2012 Londýn, 2014 Soči, 2016 Rio a 2018 Pchjongčchang. Je držitelem celé řady ocenění z různých fotografických soutěží.

[/blog/100x70kazdodenni-zivot_240_ruzicka-michal_726_dest-v-praze-na-andelu_001.jpg]

string(1) "1"