Příběhy fotografií: Kateřina Šulová – portrét Soni Červené

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
2/12/2019

Představujeme příběh vítězné fotografie z kategorie Portrét. Jak se podařilo nafotit operní pěvkyni Soňu Červenou, popisuje fotografka Kateřina Šulová.

Úvodní foto: Kateřina Šulová

„Když jsem se dozvěděla z denního plánu ČTK, že mám fotografovat tak významnou osobnost jako je paní Červená, dostala trému. O to větší, protože jsem věděla, kde ji mám fotografovat. Jednalo se o krásné, ale absolutně nefotogenické prostředí. S pomocí píšícího kolegy jsme rychle sundali „rušivé“ obrazy ze zdi a přistavili židli k oknu. Poté přišla paní Soňa Červená. Požádala jsem ji, aby se posadila na židli k oknu a kolegu, aby mi držel odraznou desku. Paní Soňa se posadila a řekla: „Tak můžeme začít“. Byla to veliká profesionálka. Za dvě minuty jsem poděkovala … Paní Červená odcházela, a já jsem se modlila, aby fotky byly ostré… Jediný problém byl u mě (zda jsem to s roztřesenou rukou zvládla) u madam Červené bylo pózování na jedničku s hvězdičkou.“

Kateřina Šulová

Jmenuji se Kateřina Šulová.
Narodila jsem se 10. února 1974 v Praze.
Odmaturovala jsem na střední odborné škole obor Spoje a telekomunikace.
Po škole jsem nastoupila do společnosti Telecom, kde jsem pracovala jako referentka, později jako specialista v oddělení pro řízení kvality dle norem ISO.
V roce 2005 jsem v pozici fotografa a grafika DTP pracovala v soukromé agentuře.
V roce 2008 jsem začala pracovat jako fotoeditor a později v pozici fotograf pro deník Večerník Praha. Večerník Praha nakonec zanikl transformací na Deník Šíp, kde jsem nadále fotografovala převážně v oblasti sportu.
Zde již se mi naskytla možnost fotografovat i několik významných sportovních událostí například Mistrovství světa ve fotbale 2008 ve Švýcarsku a Rakousku.
Následovala externí spolupráce s Českou tiskovou kanceláří a od roku 2009 zde pracuji jako stálý redakční fotograf.
V ČTK fotografuji především běžnou reportážní a sportovní fotografii, ale i významné politické, kulturní a sportovní události nejen doma, ale i v zahraničí.
Mezi oblíbená témata fotografování patří reportáž a sportovní fotografie a v soukromí hlavně tzv.Urbex, makrofotografie a krajina.

[/blog/100x70lide-o-kterych-se-mluvi_183_sulova-katerina_522_operni-sona-cervena_001.jpg]

string(1) "1"