Ceremoniál předání cen CPP 2019

25/11/2019

V pátek 22.11.2019 byly v Brožíkově síni předány ceny jubilejního 25. ročníku soutěže Czech Press Photo a poté otevřena premiérová výstava v Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměstské radnice. Děkujeme za záštitu hlavnímu městu Praha a Ministerstvu kultury, generálnímu partnerovi, developerské společnosti Trigema, která Czech Press Photo dlouhodobě podporuje. Další partneři, kteří podporují činnosti soutěže a výstavy Czech Press Photo jsou: Siko, CEWE, Econtest, Renomia, Pictoart, Canon, Koupelny Ptáček, Eizo, Samsung, ProCeram, Nielsen, Olympus, Newton Media, FotoŠkoda, Fakulta sociálních věd UK. Za překlady děkujeme vzdělávacímu centru Berlitz. Hlavní mediální partnerem je Český rozhlas 1 – Radiožurnál. Mediální partneři: Právo, Novinky.cz, Reflex, National Geographic, Prima ZOOM, ČTK, Lidé a Země. Cenu pro vítěze speciálně pro jubilejní ročník navrhl sochař David Černý.

Z úvodního projevu ředitelky soutěže Veroniky Souralové:
"CPP slaví čtvrtstoletí a tomu odpovídal celý ročník. Uspořádali jsme konferenci na téma Role vizuálního žurnalismu v dnešní době, která se snažila najít odpovědi na to, jakou cestou se fotožurnalismus ubírá a jakou roli hrají soutěže tytu CPP a WPP. Hodně se mluví o tom, že fotožurnalistika je v krizi a vzpomíná se na zlatá léta. Ale to není cesta. Řečníci konference hovořili o tom, že žurnalistika neumírá, jen se přesunula do jiných médií. Colin Jacobson k tomu dodává: „Profesionální fotožurnalisté by podle mne měli jásat, že jsou zbaveni povinnosti svět popisovat. Televize je dnes rychlejší a má lepší zdroje. A většina lidí stejně přebírá prvotní informace z online. Fotožurnalisté by tedy tuto svobodu měli uvítat a vypravit se hluboko pod povrch událostí, hledat mnohavrstevnaté způsoby odhalení podstaty příběhů, podávat sdělení, která nejsou vizuálně přítomna v obrazech. Soustředit se na dlouhodobé projekty.“ Dalším z řečníků konference i porotcem byl David Campbell z nadace World Press Photo. Právě propojení s WPP bylo velmi inspirativní. A co jsme během roku udělali? Celá naše činnost je práce pro fotografy. Rozšířili jsme správní a dozorčí radu o odborníky. Ti budou dnešní večer předávat ceny vítězným fotografům. Czech Photo Centre žije fotografií. Již druhým rokem pravidelně vyhlašujeme Fotografii měsíce. Pořádáme výstavy v Czech Photo Centre i po celé republice. Samozřejmě nejznámější je soutěž Czech Press Photo - platforma pro prezentaci snímků otištěných v médiích, ale také těch, které se z různých důvodů do médií nedostaly, která podporuje fotografy v jejich volné tvorbě. Pro jubilejní ročník jsme poupravili kategorie dle nejosvědčenějších z průběhu trvání soutěže, kladli důraz na profesionalitu soutěžících, do mezinárodní poroty pozvali porotce spjaté s historií CPP – členkou poroty byla i Daniela Mrázková, která soutěž založila. Dnešní večer vnímám jako svátek české a slovenské fotografie. Doufám, že to tak vnímáte i vy a považujete za čest, že vaše snímky budou součástí výstavy. Není to jen čest, ale i velká zodpovědnost, neboť vaše snímky udávají laťku kvality a edukují širokou veřejnost, jak v dnešní záplavě milionů fotografií, mají ty správné vypadat."

Fotografie roku:
Lukáš Bíba, Economia – Demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi. Okolo 250 000 lidí protestovalo proti premiérovi Andreji Babišovi na největší politické demonstraci od pádu komunismu v roce 1989, Letenská pláň, Praha, 23. 6. 2019. Protestující požadovali odstoupení premiéra Babiše po zprávách, že nelegálně profitoval z fondů EU.

Foto: Martin Divíšek

Na ceremoniálu zakladatelka soutěže Daniela Mrázková hovořila o tom, podle jakých kritérií porota vybírala Fotografii roku:
"Definice titulu Fotografie roku byla formulována ve shodě s definicí hlavní ceny světové soutěže World Press Photo a je už 25 let v podstatě stejná. Zní:„Titul Fotografie roku je hlavní cenou soutěže. Je udělován fotografii, kterou mezinárodní porota hodnotí nejvýš z hlediska novinářských kvalit (aktuálnosti, výmluvnosti, pohotovosti), má nespornou obrazovou kvalitu a – což je zvlášť důležité – symbolizuje závažné téma či událost roku.“ K tomu je třeba ještě dodat, že je to cena výlučná a logicky pro její udílení platí zvláštní pravidla. Především není vázána žádným žánrem nebo tématem, jak je tomu ve všech osmi soutěžních kategoriích, ale naopak je vybírána napříč kategoriemi, a to ze všech oceněných prací. Navíc by měla mít porota na paměti, že – řečeno slovy velkého fotografa a viceprezidenta slavného Magna Thomase Höpkera, který po dvakrát zasedl v porotě Czech Press Photo: „V případě Fotografie roku musí jít o snímek, který se vyjadřuje jednoduchým, citově působivým a do paměti na první pohled se vrývajícím způsobem. Prostě musí jít o symbol, obrazovou ikonu, která se nám vrací před oči, ať chceme nebo ne. A vypovídá nejen o tom, co je na fotografii bezprostředně zachyceno, ale i o tom, co je za ní…“ To Thomasovo vyjádření je podle mého názoru naprosto přesné. Vždyť se podívejme na všechny dosavadní Fotografie roku soutěže World Press Photo, ale i Czech Press Photo: Ať už byly diskuse o nich jakkoli bouřlivé ba vášnivé – a to byly a zřejmě budou vždycky – s odstupem času musíme přiznat, že nám trvale utkvěly v paměti. A že jako celek vyprávějí dramatický obrazový příběh našeho života a světa. V případě World Press Phota je to příběh posledních pětašedesáti let, v případě Czech Press Phota posledních pětadvaceti let."

Všichni ocenění fotografové Czech Press Photo 2019

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Fotografie, která na sociálních sítích nejvíce boduje:
Michal Růžička, Mafra, a. s. – Déšť v Praze na Andělu. Déšť v Praze na Andělu: řidička tramvaje se marně snaží přehodit výhybku během nenadálé průtrže mračen 6. 6. 2019. Řidička tramvaje paní Lenka Jelenová zachycená na snímku, byla na ceremoniálu osobně přítomna a fotografie sklidila obrovský potlesk.

Foto: Jan Zátorský

Nejemotivnější okamžik večera: Bylo nám velkou ctí, že se ceremoniálu osobně zúčastnila paní Soňa Červená a oceněné Kateřině Šulové tím způsobila obrovskou radost. Kateřina Šulová, ČTK – Soňa Červená. Operní pěvkyně, mezzosopranistka a altistka Soňa Červená.

Foto: Markéta Kolínská

VIDEO Z CEREMONIÁLU
Video: Oleg Homola

Úvodní foto: Martin Salajka

Fotogalerie: Martin Salajka, Markéta Kolínská

string(1) "1"