Příběhy fotografií: Dan Materna – Kontroverzní lovy holubů

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
19/11/2019

Představujeme další příběh z kategorie Člověk a životní prostřední, kde byl nominován Dan Materna.

Úvodní foto: Dan Materna

Jelikož se dlouhodobě věnuji fotografování přírody a téma myslivosti je s přírodou spjaté, zaujala mě v servisu ČTK informace o střílení holubů v Českém Brodě. Představa myslivců přímo ve městě se mi zdála jako velmi fotogenická. Řízených lovů bylo více, ale navštívil jsem dva. Když jsem do Českého Brodu vyrážel, předpokládal jsem, že ve městě budou panovat bezpečnostní omezení. Už dopředu jsem přemítal o dohadovaní s policisty kvůli focení.

Když jsem dorazil na místo, byl jsem dost překvapený, protože lov probíhal přímo na Starém náměstí, a to za plného provozu bez jakéhokoliv omezení. Policisté sice přítomni byli, ale plnili funkci sběračů zastřelených holubů.

O tématu jsem zjišťoval více na sociálních sítích a webových stránkách města. Komentáře na adresu města nebyly zrovna lichotivé. Místní obyvatelé se rozdělovali zhruba na dvě poloviny. Jedna část byla srozuměna s faktem, že s přemnoženými holuby je potřeba něco dělat, protože poškozují jejich domy či památky. Druhá část doufala v jiné řešení než střílení. Část lidí bylo přesvědčeno, že tato akce slouží pouze k pobavení myslivců. Očekával jsem viditelné reakce místních lidí. Ovšem situace při akci byla trochu jiná. Na místo dorazila pouze jedna aktivistka, která ani nebyla z Českého Brodu.

Dan Materna, MAFRA a.s.

Většina agenturní fotografické práce Dana Materny směřuje k novinám, magazínům a zpravodajským webům. Fotografuje především lidi: portréty osobností, politické, kulturní a společenské události, také sport. Je držitelem řady ocenění v soutěži Czech Press Photo, včetně Fotografie roku. Zároveň chce přinášet "hezké obrázky", vidět svět pozitivně. Fotografuje naši zemi z letadla. Svět z výšky je jiný, objevný. Z letadla fotografuje přírodu, Šumavu, Brdy, Krkonoše a zároveň civilizaci, dopravu, města. Dlouhodobě se věnuje fotografování volně žijících zvířat. Jelení říje je každý podzim nejintenzivnější zážitek z dění v české přírodě. Často fotografuje své psy, zlaté retrievery. Přestože ze všech těchto oblastí již vydal obrazové publikace, pokračuji v této cestě dál.

Více o autorovi na webových stránkách www.danmaterna.com.

string(1) "1"