Již podruhé hledáme nejlepší fotografie z vašich cest

15/11/2019

Cestovatelská soutěž Hanzelky a Zikmunda, jejíž součástí je i kategorie Nejlepší fotografie z cest vstupuje do dalšího ročníku. Loni v hlavní kategorii zvítězil Petr Vydra se snímkem „Čekání na příliv.

Úvodní foto: Jaroslav Hora

V soutěži, na jejíž organizaci se podílí Vladimír Kroc společně s Radiožurnálem a Czech Photo, je letos vyhlášena pouze jedna kategorie: Nejzajímavější fotografie z cest. Fotografie můžete přihlásit přes systém Cewe v období od 14. listopadu do 14. ledna. Odkaz najdete na konci článku.

Nejlepší fotografie vybere odborná porota ve složení: Petr Brukner – fotograf a herec Divadla Járy Cimrmana, Jan Rybář – fotograf, Tomáš Tureček – šéfredaktor National Geoghaphic, Veronika Souralová – ředitelka Czech Photo, Pavel Schreiber – ředitel CEWE. Slavnostní vyhlášení vítězů se bude konat na zámku v Dobříši na sté první narozeniny pana Miroslava Zikmunda 14. února 2019 od 19:00.

Cestovatelské duo Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka je inspirací mnoha odvážlivců.
Tito dva pánové jsou známí díky své průkopnické práci, ale také jsou jedni ze zakladatelů české cestopisné rozhlasové reportáže. Jiří Hanzelka (1920–2003) a Miroslav Zikmund (* 1919) se seznámili už na škole. V letech 1947–1950 spolu vycestovali na první výpravu do Afriky a Jižní Ameriky s vozem Tatra 87. Jejich druhá cesta v letech 1959–1964 směřovala do Asie a Oceánie. Na výpravách nasbírali neuvěřitelné množství dokumentárního materiálu, napsali několik stovek reportáží a také několik knih.

Celá soutěž Hanzelky a Zikmunda má několik kategorií. První z nich je rozhlasová cestovatelská reportáž, dále naváže kategorie o nejlepší cestopisnou knihu a nejlepší fotografie z cest. Dále bude vyhodnocena nejvíce půjčovaná cestopisná kniha.

Více o soutěži na webových stránkách cewe.cz

string(1) "1"