Příběhy fotografií: Petr Topič – Ptačí hlídka

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
12/11/2019

Po nominacích budeme opět představovat nové příběhy fotografií z letošního ročníku Czech Press Photo. Začínáme sérií z kategorie Člověk a životní prostředí od Petra Topiče.

Foto: Petr Topič

Na Červenohorském sedle v Jeseníkách desátým rokem pořádají vědci z Přírodovědecké fakulty UK odchyt tažných ptáků. Za tu dobu jich okroužkovali nebo zkontrolovali více než sto tisíc. Díky dlouhodobému sledování jsou schopni říct, jak se klimatická změna projevuje na jejich chování. Například se prodlužuje období, kdy některé druhy ptáků táhnou - místo září až v říjnu.

Červenohorské sedlo je pro výzkum ideální. Jak název napovídá, tvoří sníženinu v masivu hor. "Hory fungují jako bariéra, která migraci alespoň některých druhů brání. Než aby přelétali přes velké kopce, letí nejnižší trasou a hodně se tam koncentrují. Ve dne jsou vidět pouhým okem, v noci se chytají pomocí silného světla. Po setmění přitom táhne většina ptáků, o spoustě se to až do nedávna nevědělo," říká vedoucí projektu biolog Radek Lučan z Přírodovědecké fakulty UK.

Petr Topič

Narodil se v roce 1977 ve Šternberku. Vystudoval Slezskou univerzitu v Opavě a Masarykovu univerzitu v Brně. V minulosti prošel redakcemi MF DNES a iDNES.cz na pozici editora. V současnosti se naplno věnuje práci fotoreportéra. Věnuje se zejména autorské reportáži, ve které se snaží propojit obrazovou a textovou složku.

Více o autorovi na webových stránkách idnes.cz.

string(1) "1"