Tomáš Lisý PARAPLE 25 #zivotjejizda

Co se děje v Czech Photo

zobrazit v kalendáři

Galerie Czech Photo Centre
Vstupné: 80 Kč / 40 Kč
Otevírací doba: út-pá 11-18, so-ne 10-18
Seydlerova 2835/4
Praha 5 (Nové Butovice)
Zobrazit na mapě

20/09/2019

19. září v Czech Photo Centre byla slavnostně zahájena výstava fotografií Tomáše Lisého PARAPLE 25 #zivotjejizda pořádaná k 25.letému výročí založení Centra Paraple. Vernisáže se zúčastnili zakladatelé Centra Paraple Zdeněk Svěrák, Alena Kábrtová a současný ředitel David Lukeš. Výstavu je možné navštívit do 4. 10. 2019 v Czech Photo Centre v Nových Butovicích.

Video: Oleg Homola

Čas běží, kola se točí
Na fotografiích je zachycen vývoj Centra Paraple, ale především představuje veškeré aktivity, které se s Parapletem pojí a neodmyslitelně patří k jeho chodu. Jedná se o sportovní kurzy během zimního i letního období, sociální rehabilitace, ergoterapie, fyzioterapie, ale i mnohé kulturní akce aj. Stejně tak poodkryjeme, které osobnosti Paraple provází v průběhu let a kdo je neochvějně věrný po celou dobu fungování této organizace.

Výstava je organizována u příležitosti 25. výročí Centra Paraple, které od roku 1994 pomáhá lidem s poškozením míchy, kteří ochrnuli následkem nemoci či úrazu, při aktivním návratu do běžného života. Poskytuje jim zejména pobytovou službu sociální rehabilitace a odborné sociální poradenství.

Každý rok dojde k poškození míchy a k ochrnutí u asi 280 lidí v České republice. Téměř 1/3 z nich se stane novými klienty Centra Paraple. K úrazům dochází nejčastěji při sportu, skocích do vody, dopravních nehodách nebo následkem pádu, k onemocněním poškozujícím míchu patří např. záněty a nádory míchy, cévní onemocnění a další. Průměrný věk lidí s poškozením míchy je 50 let, přičemž 70 % postižených jsou muži. Centrum Paraple vychází z přesvědčení, že člověk s poškozením míchy může za využití vhodných kompenzačních mechanismů žít dál svůj život svobodně a naplněně – v novém těle s novými schopnostmi a v nové životní situaci.

Fotograf Tomáš Lisý (1979) do Centra Paraple poprvé přišel v roce 2000. Jako aktivního sportovce ho zaujali lidé, kteří se perou o svůj život a jeho podobu, i ti kolem nich. Setkání se sportujícími vozíčkáři tak výrazně formovalo jeho následné směřování. S Centrem Paraple brzy navázal užší spolupráci jako fotograf a později i na poli sportovních aktivit. Tomáš nikdy nevydrží sedět na jedné židli. Několik let působil v roli předsedy Sportovního klubu vozíčkářů Praha. Následně, v roce 2011 zakládá spolek SPORTABILITY, ve kterém dodnes s partou přátel věnuje sportu handicapovaných lidí, kterým tak pomáhá nalézt cestu k aktivnímu způsobu života. Jako trenér lyžování připravoval mnoho českých reprezentantů na mezinárodní závody a paralympiády.
Tomáš sám aktivně závodí v běžeckém lyžování a triatlonu a již od mládí je nadšeným horolezcem. Ve své profesi fotografa se Tomáš specializuje na dokumentární a sportovní fotografii, často fotografuje také architekturu.

Foto z vernisáže: Markéta Kolínská

string(1) "1"