Video: Jak vzniká Grant Prahy? 2. díl

Co se děje v Czech Photo

zobrazit v kalendáři

Galerie Czech Photo Centre
Vstupné: 80 Kč / 40 Kč
Otevírací doba: út-pá 11-18, so-ne 10-18
Seydlerova 2835/4
Praha 5 (Nové Butovice)
Zobrazit na mapě

16/09/2019

Přinášíme již druhý díl o vzniku Grantu Prahy Tomáše Vocelky. Tentokrát se s autorem a jeho projektem: Pod pražskými věžemi, podíváme do věže Týnského chrámu. Více o tom, proč se autor rozhodl dokumentovat život z výšky, se dozvíte ve videu.

„Z věží je vidět krása města, jeho barokní a gotické architektury. Jako fotografa mne ale vždy o něco více zajímal každodenní život, a to už od osmdesátých let, kdy jsem začal fotit v pražských ulicích během studia. V mé sérii Pod pražskými věžemi se tyto dvě věci propojily. Uvědomil jsem si, že když se na chvíli přestanete dívat na krásná panoramata v okolí a zadíváte se z věží přímo dolů, objevíte docela nový svět,“ popisuje projektu.

Tomas_Vocelka

Tomáš Vocelka

Narodil se v roce 1965 v Krnově, kde také začal během studia na místním gymnáziu fotit. V té době ho velmi ovlivnila setkání s významným českým fotodokumentaristou Gustavem Aulehlou. V roce 1990 byl jako fotograf a později jako fotografující redaktor u zrodu nezávislých zpravodajských týdeníků Region, které se na severu Moravy postupně dostaly až k prodanému nákladu 100 tisíc kusů týdně. Později přestoupil do celostátní redakce MF DNES, kde více než 12 let pracoval ve funkci hlavního editora a fotografování se věnoval jen jako svému hobby. Nyní působí jako volný fotograf a jako novinář připravuje rubriku Foto na webu Aktuálně.cz.

Video: Oleg Homola

Úvodní foto: Oleg Homola

string(1) "1"