Foto měsíce července

Foto měsíce července

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
13/09/2019

Titul foto měsíce července získal fotograf Petr Topič z mediálního domu Mafra, po několika peripetiích zachytil částečné zatmění měsíce. Více se dozvíte v příběhu fotografie.

/blog/viteztopic.jpg

Petr Topič/ Mafra a.s.

„Po úplném zatmění Měsíce, které bylo na našem území vidět v lednu, se v červenci uskutečnilo částečné. Jelikož jsem měl to zimní ještě v paměti - docela dobře se fotilo - těšil jsem se i na toto. Vytipoval jsem si několik míst, s tím, že jedno z nich musí klapnout podobně dobře. Jak jsem se mýlil.

Ověšen technikou jsem běhal po nočních tramvajích a narychlo se přesouval z místa na místo. A na každém místě, dobrou fotku vždy něco zhatilo. Nad Karlovým mostem jsem Měsíc zastihl už příliš vysoko, jinde mi překážela středověká zeď, abych jej správně zakomponoval. Rostla beznaděj. Vypadalo to, že odejdu s prázdnou. Zatmění dosáhlo vrcholu a já se na Nábřeží Edvarda Beneše upínal k poslední šanci - prosvětlené kopuli Ministerstva průmyslu. Kdyby se mi tam podařilo Měsíc zakomponovat… Leč ani tam jsem neuspěl. Rezignovaně jsem šel po Čechově mostě.

Sloupy nad mostem jsou zakončeny litinovými ozdobami ve tvaru Slunce. Zkouším jedno z nich zarámovat v hledáčku s Měsícem, ale výsledek nevypadá dobře, popředí je příliš tmavé. Zároveň však někdo, nejspíš od Stalina, zasvítil laserem na budovu Právnické fakulty. Nazelenalý paprsek vyplašil tam nocující racky, kteří se s patřičným lomozem vznesli do vzduchu. V hledáčku se mi jich několik mihlo. Rychle překomponuji čistě jen na Měsíc a modlím se (možná spíš nadávám), aby se vrátili. Sice mám štěstí, ale musím spoléhat na totální náhodu, jestli některý přeletí přes měsíční kotouč. Jedním okem kontroluji Měsíc v hledáčku, druhým oblohu, zleva se blíží skupinka okřídlených spáčů, instinktivně mačkám spoušť… Netrpělivě kontroluji displej, je to tam.“

Petr Topič

Narodil se v roce 1977 ve Šternberku. Vystudoval Slezskou univerzitu v Opavě a Masarykovu univerzitu v Brně. V minulosti prošel redakcemi MF DNES a iDNES.cz na pozici editora. V současnosti se naplno věnuje práci fotoreportéra. Věnuje se zejména autorské reportáži, ve které se snaží propojit obrazovou a textovou složku.

www.idnes.cz

string(1) "1"