KONFERENCE: ROLE PROFESIONÁLNÍHO VIZUÁLNÍHO ŽURNALISMU V DNEŠNÍ DOBĚ

Czech Press Photo

AKTUALITY

5/09/2019

Moderní fotožurnalismus, jehož hrdým krédem je zachycovat nejen události a jevy samotné, ale i jejich skrytou podstatu, a jehož základem je obrazová reportáž či esej rovnocenná s literárním pojednáním, prožívá v posledních letech krizi. Má vůbec v dnešním globalizovaném digitálním světě, v němž se každý cítí být fotografem či díky sociálním sítím přímo reportérem, nějakou šanci? A má vůbec v té záplavě obrazových produktů nejrůznější kvality ještě někdo zájem o osobní, citově zaujaté svědectví? Svědectví odborně zpracované a esteticky působivé? Jaký bude vývoj situace v blízké budoucnosti?

Na tyto a další aktuální otázky hýbající mediálním světem bude hledat odpověď konference:

ROLE PROFESIONÁLNÍHO VIZUÁLNÍHO ŽURNALISMU V DNEŠNÍ DOBĚ

(9. října 2019, Novotného lávka v Praze)

kterou u příležitosti 25. ročníku soutěže Czech Press Photo společně se zahraničními a českými odborníky připravilo Czech Photo, o. p. s.

Konference rozdělená na dva tematické bloky se bude věnovat jak zahraničnímu, tak domácímu pohledu na situaci. V prvním panelu vystoupí a s účastníky konference budou diskutovat programový ředitel soutěže World Press Photo David Campbell (Austrálie, Nizozemsko), zakladatel a šéfredaktor mezinárodního čtvrtletníku o fotožurnalismu Reportage Colin Jacobson (Velká Británie) a fotografka íránského původu Amak Mahmoodian. Ve druhém panelu vystoupí šéf fotobanky ČTK Petr Mlch, šéfredaktor časopisu Reflex Marek Stoniš, dále šéfredaktor magazínu Reportér Robert Čásenský, za aktivní fotografy Dan Materna ze společnosti Mafra a spisovatel a fotograf Ondřej Neff.

Hlavní témata příspěvků: Co je dnes úkolem profesionálního vizuálního žurnalismu? Co lze dnes považovat za profesionální média? Kdo je dnes v oblasti vizuálního žurnalismu profesionál? Jaká je role soutěží World Press Photo nebo Czech Press Photo? Lze zabránit již probíhající devalvaci vizuálního žurnalismu? Vize do budoucnosti.

Časový program:

9.00 – uvítání ředitelkou soutěže Czech Press Photo Veronikou Souralovou
9.00–9.10 – úvodní slovo zakladatelky soutěže CPP Daniely Mrázkové
9.10–10.30 – I. panel
10.30–11.00 – coffee break
11.00–12.00 – II. panel
12.00–13.00 – diskuse

Simultánně tlumočená konference se koná v konferenčním sále na Novotného lávce č. 5 od 9.00 do 13.00hod. Moderuje Vladimír Kroc.

Pro studenty a účastníky aktuálního ročníku soutěže Czech Press Photo je vstup zdarma. Pro ostatní zájemce o konferenci činí poplatek 500,- Kč (400,- Kč v on-line předprodeji), kapacita sálu je omezena.

Kvůli zajištění techniky je nutná rezervace míst na e-mailu cp@czechphoto.org.

Organizátor: Czech Photo
Mediální partneři: ČTK, Reflex
Partneři: Berlitz, FotoŠkoda

Další informace najdete na webu www.czechphoto.org

Celá tisková zpráva ke stažení ve formátu .pdf
[/CPP/konferenceCP_plakatcz.jpg]

string(1) "1"