Město - Moře – Kuře

16/08/2019

V malé výstavní síni představuje svou tvorbu fotograf Adam Kencki s výstavou s názvem Město - Moře – Kuře se můžete v galerii Czech Photo Centre seznámit do 15. září.

„Když jsme byli malí, hráli jsme hru Země město. Na papír se napíše několik kategorií a potom někdo řekne A potichu si přeříkává abecedu. Když někdo jiný řekne stop, musí se na dané písmeno napsat co nejvíce hesel z dané kategorie. Řekl jsem si, že si zahraju sám se sebou. Sedl jsem k počítači (otevřel láhev s vínem) a snažil se vzpomenout si na města, lidi a místa, která jsem potkal a fotografoval,“ vysvětluje fotograf Adam Kencki.

Autor propadl kouzlu analogu a na svých cestovatelských výpravách zaznamenává život. Díky lidem, které potkává, se dostává na zajímavá místa. Kencki k sobě skládá snímky z různých míst a z různých časových období, které ladí jeho analogovému stylu. Místa dokumentovaná relativně nedávno vypadají, jako kdyby nepodléhala času.

Adam Kencki se narodil v roce 1986 v Karviné. Vystudoval Ekonomii a Management cestovního ruchu v Jihlavě, fotografii studoval v Ateliéru tvůrčí fotografie Michala Kalhouse na Ostravské univerzitě a v Ateliéru reklamní fotografie Jaroslava Prokopa na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. S analogovou fotografií se seznámil na Ryslinge Hojskole v Dánsku v roce 2011 a od té doby fotografuje téměř výhradně s filmovými přístroji. V roce 2013 absolvoval stáž ve fotografickém studiu Kameraphoto v Lisabonu. V rámci svého magisterského studia strávil jeden semestre na Bezalelově akademii umění a designu v Jeruzalémě. Vystavoval například v Lisabonu, Amsterdamu či Jeruzalémě. V roce 2018 se vrátil do Ostravy do galerie Fiducia se souborem Zase doma. Adamovy fotografie jsou zastoupeny v online galerii Young Real Art. V Současné době žije a pracuje v Praze.

Úvodní foto: Adam Kencki

string(1) "1"