Soutěž novinářské fotografie Czech Press Photo oslaví čtvrtstoletí

Czech Press Photo

AKTUALITY

24/07/2019

Mezi porotci prestižní fotografické soutěže budou letos například programový ředitel World Press Photo David Campbell, zakladatel a šéfredaktor mezinárodního čtvrtletníku o fotožurnalismu Reportage Colin Jacobson a fotografka íránského původu Amak Mahmoodian. Jubilejní 25. ročník Czech Press Photo 2019 zpřísňuje pravidla pro přihlašování snímků.

Porota fotografické sekce bude pracovat ve složení: předseda poroty Petr Josek, lektor a obrazový editor agentury VU Pascal Philippe z Francie, ředitel agentury Panos Pictures Adrian Evans z Velké Británie, ze Slovenska přijala pozvání kurátorka Lucia Benická, dále v porotě zasedne český fotograf Herbert Slavík, zakladatelka Czech Press Photo Daniela Mrázková a již zmínění David Campbell původem z Austrálie, fotografka Amak Mahmoodian a fotoeditor Colin Jacobson z Velké Británie. Mezinárodní porota bude vybírat přihlášené snímky ve dnech 10.-12. října v galerii Czech Photo Centre.

Soutěž Czech Press Photo 2019 bude mít letos osm fotografických a tři video kategorie. Jedná se o následující foto kategorie: Aktualita, Reportáž, Každodenní život, Umění a kultura, Sport, Lidé, o kterých se mluví, Portrét, Člověk a životní prostředí. Tradičně bude uděleno roční tvůrčí stipendium Grant Prahy, který uděluje pražský primátor. Nově budou v kategoriích společně soutěžit jednotlivé snímky a série. Sekce video nabízí tři kategorie: Aktualita a reportáž, Feature a Investigation.

„Pro letošní, jubilejní ročník jsme sestavili kvalitní odbornou porotu a pozměnili pro účastníky jak kategorie, tak pravidla. Zásadní změnou je prokázání profesionality účastníků soutěže. Absolutní vítěz soutěže získá plastiku z dílny výtvarníka Davida Černého,“ uvedla Veronika Souralová, ředitelka soutěže Czech Press Photo.

Jednotlivé fotografie a videa mohou být do soutěže Czech Press Photo 2019 přihlášeny v průběhu měsíce září, a to pouze elektronicky přes formulář uveřejněný na stránkách soutěže. Soutěž je otevřena vydavatelům, agenturám, profesionálním fotografkám i fotografům, odborným školám i zavedeným volným fotografům, kteří mají trvalé bydliště v Česku nebo na Slovensku a jejich práce vznikly za účelem publikování v médiích. Vstupní poplatek za přihlášení do kategorie fotografie činí 1000,- Kč/ 39 eur, mladí do 23 let poplatek nehradí. V případě kategorie video je účast zdarma.

V porotě video sekce pod vedením předsedy, scenáristy a producenta Josefa Harvana zasedne režisérka a pedagožka Olga Sommerová, kameraman Jan Vaniš, fotograf Miro Švolík a marketingová specialistka Martina Hyndráková.

Po ukončení práce poroty budou vyhlášeny nominace na první místo formou tiskové zprávy. Slavnostní ceremoniál předání cen se bude konat v Brožíkově síni v pátek 22. listopadu.

Zvláštní ceny: nově soutěž Czech Press Photo začala blízce spolupracovat s Asociací profesionálních fotografů udělením Ceny APF a ERA – Projekt 101. Opět nebudou chybět tradiční ceny Canon Junior Award, Cena UNHCR, Cena PICTOART, Cena Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové „Můj život s handicapem.“ Zároveň zasedne dětská porota sestavená Českým rozhlasem, která vybere snímek z odlišné perspektivy.

Soutěž a výstavu Czech Press Photo 2019 pořádá Czech Photo, o. p. s., pod záštitou primátora hlavního města Prahy a ministra kultury.

[/CPC/praha.png]

Kontakty a další informace: www.czechphoto.org
Public relations: Anna Vacková +420 777 093 690, vackova@czechphoto.org

Generální partner: Trigema
Partneři: Olympus, Berlitz, Canon, ProCeram, Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy, EContest, Renomia, ČTK, UNHCR, EIZO, Samsung, Pictoart, Výbor dobré vůle, Nadace Olgy Havlové, APF
Hlavní mediální partner: Český rozhlas 1 – Radiožurnál
Mediální partneři: Právo, Novinky.cz, Reflex, Lidé a Země, Prima ZOOM, Prague TV

Celá tisková zpráva ke stažení ve formátu .pdf

string(1) "1"