Video: Jak vzniká Grant Prahy? 1. díl

Co se děje v Czech Photo

zobrazit v kalendáři

Galerie Czech Photo Centre
Vstupné: 80 Kč / 40 Kč

Koupit online

Otevírací doba: út-pá 11-18, so-ne 10-18
Seydlerova 2835/4
Praha 5 (Nové Butovice)
Zobrazit na mapě

22/07/2019

Loni získal Grant Prahy Tomáš Vocelka se svým projektem Pod pražskými věžemi. Rozhodli jsme se, že budeme vznik výstavního souboru dokumentovat. Více o tom, proč se autor rozhodl zaznamenávat život z výšky, se dozvíte v článku a videu.

„Z věží je vidět krása města, jeho barokní a gotické architektury. Jako fotografa mne ale vždy o něco více zajímal každodenní život, a to už od osmdesátých let, kdy jsem začal fotit v pražských ulicích během studia. V mé sérii Pod pražskými věžemi se tyto dvě věci propojily. Uvědomil jsem si, že když se na chvíli přestanete dívat na krásná panoramata v okolí a zadíváte se z věží přímo dolů, objevíte docela nový svět.

Samotného mě při focení překvapovalo, jak je pohled dolů odlišný od toho, co běžně vnímáme, když procházíme historickým centrem Prahy. Geometrické linky dopravního značení, hustý provoz, cyklisté proplétající se mezi auty, shon – najednou máte před sebou pravou, každodenní tvář města. Začal jsem tedy pracovat na sérii fotek, která by tento pohled zachytila a stále na ní pracuji,“ popisuje projekt Pod pražskými věžemi autor.

Tomas_Vocelka

Tomáš Vocelka

Narodil se v roce 1965 v Krnově, kde také začal během studia na místním gymnáziu fotit. V té době ho velmi ovlivnila setkání s významným českým fotodokumentaristou Gustavem Aulehlou. V roce 1990 byl jako fotograf a později jako fotografující redaktor u zrodu nezávislých zpravodajských týdeníků Region, které se na severu Moravy postupně dostaly až k prodanému nákladu 100 tisíc kusů týdně. Později přestoupil do celostátní redakce MF DNES, kde více než 12 let pracoval ve funkci hlavního editora a fotografování se věnoval jen jako svému hobby. Nyní působí jako volný fotograf a jako novinář připravuje rubriku Foto na webu Aktuálně.cz.

Video: Oleg Homola

Úvodní foto: Oleg Homola

string(1) "1"