Jak se dostala beruška na dlaždici?

14/06/2019

V galerii máme nový fotografický přírůstek, který je dost neobvyklý. Z dálky vypadá jako fotografie vytištěná na trochu jiný materiál. Když přistoupíte blíže, zjistíte, že fotografie je přímo na zdi. ProCeram totiž umí vytisknout jakoukoliv fotografii na dlaždici. Takže nehrozí, že by ji jí například někdo polil či znehodnotil, dokud na ní tedy nevezme pneumatické kladivo. Až budete mít cestu do galerie Czech Photo Centre, podívejte se nad schody, kde se majestátně vyjímá beruška od Veroniky Souralové. Rozhodně jí nepřehlédnete.

Na snímku jsou společně generální ředitel společnosti ProCeram Pavel Basl a ředitelka Czech Photo Veronika Souralová. Děkujeme ProCeramu za podporu a vymýšlení nových technologií pro fotografie.

Více o samotné technologii tisku: nejnovějším přírůstkem našich moderních technologií je digitální tisk na dlaždice. Jedná se o velkoformátovou digitální tiskárnu, která dokáže tisknout prakticky na všechny typy obkladů a dlažeb, a to až do formátu 160x320 cm. Digitální tisk diametrálně rozšiřuje designové možnosti použití obkladů a dlažeb. Vytisknout lze prakticky cokoli, od fotografií osob, budov, zvířat, přírody, přes různé designy přírodních materiálů, až po jakékoli abstrakce nebo umělecká díla. Záleží zde pouze na charakteristice daného prostoru a kreativitě architekta nebo designéra.

K tisku je používána speciální barva nanášená v několika vrstvách. Každá vrstva se automaticky vytvrzuje UV lampou a obraz je okamžitě po tisku plně stabilní. Vzhledem extrémnímu mechanickému a chemickému namáhání povrchu dlaždic (mytí a používání agresivních chemických čistících prostředků), ve výrobě následně celý povrh potisknuté dlaždice ošetříme velice odolnou čirou dvousložkovou pryskyřicí, která digitální tisk dokonale ochrání.

[/beruska2.jpg]

string(1) "1"