World Press Photo zahájeno

7/06/2019

Společnost Czech Photo, která organizuje soutěže Czech Press Photo a Czech Nature Photo, přivezla po dvouleté pouze do Prahy světovou výstavu reportážních fotografií World Press Photo.

Vítězné fotografie a příběhy reflektují nejdůležitější události roku 2018. Výstava aktuálního ročníku byla slavnostně zahájena 6. června na Staroměstské radnici. Vernisáže se poprvé v historii výstavy v České republice zúčastnil její absolutní vítěz – držitel titulu Picture of the Year John Moore z agentury Getty Images. Celkem je v prostorách Staroměstské radnice vystaveno 156 snímků. V roce 2018 se do soutěže přihlásilo celkem 4738 fotografů z celého světa. Společně předložili porotě 78 801 snímků. Výstava zahájila svoji pouť po světě slavnostním ceremoniálem 13. dubna v amsterodamském kostele Nieuwe Kerk. Do konce roku ji mohou vidět návštěvníci ve více než stovce měst 45 zemí světa. Globálním partnerem soutěže World Press Photo je Nationale poscode loterie. Generálním partnerem výstavy je developerská společnost Trigema. Partnerem je velvyslanectví Nizozemského království. Mediálními partnery jsou Český rozhlas 1 Radiožurnál, Forbes, Reflex.

Při vernisáži se na podiu vystřídali: kapela Josefa Klímy Na vlastní uši band, Veronika Souralová - řediteka Czech Photo, Michaela Kindlová – managerka projektu WPP, zástupce Velvyslanectví Nizozemského království Peter Keulers, primátor Prahy Zdeněk Hřib, který společně s hlavním sponzorem výstavy generálním ředitelem společnosti Trigema Marcelem Souralem předali cenu Prahy fotografovi Chrisovi McGrathovi, vítěz soutěže John Moore, oceněný český fotograf Michael Hanke s handicapovaným sportovcem Zdeňkem Šafránkem a zástupkyně World Press Photo Suzan van den Berg.

Výstava je na Staroměstské radnici k vidění do konce června. Nenechte si ji ujít!!!!!

Foto: Oleg Homola a Markéta Kolínská

string(1) "1"