Češi ve World Press Photo

Češi ve World Press Photo

3/06/2019

K historii samotné soutěže World Press Photo se váže jedna zajímavá skutečnost. Zatímco hlavní cena World Press Photo má dosud jediného českého držitele – Stanislava Terebu, ve sportovních kategoriích uspěla celá řada jeho krajanů. I to vypovídá o vysoké kvalitě sportovní fotografie v českém podání.

Na fotografii je Miroslav Martinovský, který získal ocenění na WPP 1975 a čestné uznání na WPP 1963 a 1972.

Už v roce 1958, kdy Tereba převzal hlavní cenu, se na druhém místě v kategorii Sport umístil Otakar Hůrka z redakce Československého sportu. V roce 1962 ovládl první místo za sportovní snímek Josef Pilmann. Dva roky po Pilmannově úspěchu byl oceněn také Emil Fafek z Mladé fronty, který skončil v téže kategorii třetí. Václav Jirsa, Terebův kolega z Večerní Prahy, byl v roce 1973 oceněn druhým místem v kategorii sportovních příběhů. Za rok byl další český fotograf oceněn prvním místem v kategorii jednotlivých sportovních snímků - Miroslav Martinovský z mládežnického časopisu Sedmička

Poté zaujal mezinárodní porotu Zdeněk Lhoták se sérií fotografií "Spartakiáda", který si tak vydobil 2. místo v roce 1986. Roman Sejkot se umístil na třetím místě v kategorii sportovních příběhů. Agenturní fotograf ČTK Roman Vondrouš získal v roce 2013 první cenu v kategorii Sport za fotografie z Velké pardubické. Michael Hanke se v celosvětové konkurenci umístil už dvakrát, poprvé v roce 2017 za svůj soubor ze šachového turnaje a letos se sérii „Nikdy ho neviděli bečet“. Ta popisuje příběh hendikepovaného sportovce Zdeňka Šafránka.

Z fotografií zachycující každodenní život, získal v roce 1959 získal cenu Fotograf Vilém Kropp za snímek Provinilec, na němž zachytil dítě kárané paní učitelkou v mateřské školce. Poté o pár let později se poštěstilo ocenění Bedřichu Kockovi za snímek kočího odhánějícího žebrající děti.

Pavel Štecha byl oceněn druhým místem v roce 1992 za fotografii Václava Havla naslouchajícího u obrazu Mistra Theodorika. O dva roky později získal Tomki Němec 3. místo v kategorii každodenní život za fotografii Černý trh v Havaně. Světoběžník Antonín Kratochvíl obdržel v roce 1997 první místo v kategorii Portrét za snímky amerického herce Williama Dafoea. Poté v roce 2003 dosáhnul na další dvě ocenění: první místo za snímek z barmské věznice a první místo za fotografii ženy prodávající maso z divokých zvířat na trhu v Kongu. V roce 2004 pak získal Jan Šibík třetí místo v kategorii sport za sérii z tradičního indického zápasu. Jana Ašenbrennerová získala v roce 2014 čestné uznání v kategorii Každodenní život za snímek homosexuálů v Kongu.

string(1) "1"