Nová správní rada Czech Photo

6/05/2019

Po třech letech obnovuje společnost Czech Photo správní radu. Cílem je spolupracovat se špičkami v oboru, a tak do správní rady přichází fotograf Jaroslav Kučera, profesor Vladimír Birgus, pedagog a fotograf Jindřich Štreit a kurátor a publicista Dušan Veselý. Správní rada zasedala v pátek 22. března v prostorách galerie Czech Photo Centre. Společně s obnovou správní rady došlo k obnovení a rozšíření dozorčí rady společnosti Czech Photo.

Předsedou správní rady byl zvolen pedagog Filip Láb, který je absolventem FAMU, od roku 2005 působí na Institutu komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK.

Novým členem správní rady je Jaroslav Kučera. Jedním z jeho prvních reportážních počinů bylo fotografování prvního výročí okupace Československa, kde byl zatčen a několik týdnů vězněn ve věznici na Pankráci. Dostudoval ČVUT, ale ihned po státnicích začal pracovat jako fotograf na volné noze. Po roce 1989 stál u zrodu české fotografické skupiny Signum a v roce 1996 se stal členem mezinárodní agentury Bilderberg Hamburg. V roce 2000 obdržel v soutěži Czech Press Photo titul Fotografie roku.

Do správní rady vstoupil také Vladimír Birgus, profesor Institutu tvůrčí fotografie. Své práce dosud představil na více než 60 autorských výstavách ve světě. Od poloviny 70. let se věnuje především dokumentární fotografii.

Společně s Vladimírem Birgusem je nově ve správní radě fotograf Jindřich Štreit. Neopomenutelná postava české fotografie Jindřich Štreit vedl od roku 1974 galerii v Sovinci, kde připravil desítky výstav předních umělců, z nichž mnozí měli zákaz veřejně vystavovat, od roku 1997 připravuje program Galerie V kapli v Bruntále. Měl stovky autorských výstav, vydal přes dvacet knih dokumentárních fotografií, jeho díla jsou ve sbírkách předních světových i českých muzeí i ve stálé expozici Národní galerie v Praze.

Posledním novým členem je Dušan Veselý, český novinář, absolvent Fakulty žurnalistiky Univerzity Karlovy. V letech 1990 až 2008 působil jako šéfredaktor Redakce obrazového zpravodajství ČTK. V roce 2014 působil jako ředitel Národního muzea fotografie. Od roku 2013 se věnuje pedagogické činnosti. Pracuje jako kurátor řady fotografických výstav, také jako člen národních a mezinárodních porot fotografických soutěží.

Novou správní radu Czech Photo nyní tvoří Filip Láb, Jindřich Štreit, Vladimír Birgus, Jaroslav Kučera, Dušan veselý a Petr Kryštůfek, manager a výtvarník, který ve správní radě působí již čtvrtým rokem.

Nového složení se dočkala i dozorčí rada společnosti Czech Photo. V dozorčí radě nadále zůstává docent Stanislav Horný, který je zakladatelem oboru Multimédia v ekonomické praxi na Vysoké škole ekonomické v Praze a garantem výuky katedry Multimédií. Dále je členem a zároveň předsedou dozorčí rady Michal Krause, fotograf přírody, spoluzakladatel soutěže Czech Nature Photo, lektor a píšící autor na volné noze. Nyní se převážně věnuje fotografování zvířat, za kterými se vydává do tropů i na chladný sever. Jeho fotografie získaly mimo jiné ocenění v soutěžích Windland Smith Rice International Awards 2018, Wildlife Photo Contest 2017 a Czech Press Photo 2015.

Dozorčí radu dále rozšířil fotograf Petr Josek. Ten se k profesi fotoreportéra dostal přes různá zaměstnání – od asistenta kamery a filmové a televizní produkce až po laboranta a fotoreportéra České tiskové kanceláře. Od roku 1990 pracoval jako fotoreportér agentury Reuters, pro kterou fotografoval dramatické události v Bosně, Chorvatsku, Srbsku, pobaltských republikách a v Albánii, oba převraty v Rusku, život v Iráku těsně po svržení Saddámova diktátorského režimu. Je držitelem řady novinářských ocenění, mj. autorem nejznámější Fotografie roku soutěže Czech Press Photo 1997. V posledních letech pracuje jako předseda mezinárodních porot soutěže Czech Press Photo.

Dalším novým členem dozorčí rady je Petr Mlch, šéfredaktor Fotobanky ČTK. Kromě péče o rozsáhlou databázi fotografií ČTK se věnuje spolupráci s celou řadou zahraničních i tuzemských partnerů a dalším projektům souvisejících s fotografií.

Společnost Czech Photo pořádá prestižní fotografické soutěže – Czech Press Photo a Czech Nature Photo, dále organizuje fotografické výstavy a věnuje se vzdělání a rozvoji ve fotografii. Czech Photo každoročně přináší nové aktivity v oblasti fotografie, proto je pro ni klíčová spolupráce s kvalifikovanými profesionály v oboru. Nově se do dozorčí rady dostala manažerka galerie Czech Photo Centre Radka Humlová a manažerka projektu Czech Press Photo Anna Vacková.

NULL