Měsíc přírody v CPC

Jaký byl měsíc přírody?

Co se u nás děje

zobrazit kalendář akcí

Otevírací doba:
pondělí: ZAVŘENO
úterý - pátek: 11 – 18
sobota - neděle: 10 – 18

Vstupné:
80 Kč / 40 Kč (snížené vstupné)

Adresa:
Seydlerova 2835/4
Praha 5 (Nové Butovice)
Zobrazit na mapě

Pozvánka Ami Vitale
22/03/2019

Celý březen jsme věnovali zajímavým přednáškám v galerie Czech Photo Centre. Tyto přednášky byly předvojem k výstavě Czech Nature Photo, která představuje a hodnotí nejlepší snímky živé přírody domácích autorů. Letos v porotě zasedli – Michal Krause, americká fotografka a filmařka Ami Vitale, Přemysl Rabas, ředitel Safari parku Dvůr Králové, fotograf Petr Bambousek, entomolog a fotograf Pavel Krásenský, Tomáš Tureček, šéfredaktor české edice National Geographic, a Robin Böhnisch, ředitel Správy Krkonošského národního parku.

Jako první se v galerii představila Ami Vitale, která hovořila o své kariéře fotografky. Posledních deset se věnuje dokumentování toho, co z přírody zbylo. Zlomem v její reportážní kariéře bylo focení převozu nosorožců pro Safari park Dvůr Králově. Ami dokumentovala převoz posledních čtyř nosorožců tuponosých bílých severních do Keni. V Africe tráví několik měsíců v roce, aby představila příběhy místních komunit, kteří se věnují záchraně přírody.

Dalším lektorem byl fotograf a přírodovědec Tom Jůnek, přírodovědec, který pátrá a monitoruje po celém světě ohrožené druhy zvířat. Jeho přednáška byla velmi komplexní, vysvětlující vztahy mezi nárůstem lidské populace a mizením přírody. Nastínil vývoj do budoucna v nejexponovanějších lokalitách.

Do galerie zavítal Jan Stejskal ze safari parku Dvůr Králové a popisoval, jakým způsobem je možné rozmnožit mrtvého nosorožce. Zhruba před rokem uhynul Sudán – poslední samec nosorožce bílého severního na planetě. Zdálo by se, že tím skončily veškeré naděje na jejich přežití. Safari Park Dvůr Králové však společně se špičkovými vědci z celého světa vyvíjí technologie, které by zachování druhu, z něhož zbývají už poslední dvě samice, umožnily.

Poslední přednášející byla Josefa Volfová z Hnutí Duha. V minulosti byly velké šelmy ze strachu a neznalosti přivedeny na pokraj vyhynutí na většině území Evropy. Nyní už máme o poznání lepší výchozí situaci: díky řadě výzkumů existují informace, které nám před desítkami let chyběly a díky kterým dnes dokážeme vyvrátit mnoho nepravd a mýtů, které si velké šelmy přináší z historie. Pomocníkem v současném výzkumu jsou fotopasti, které nechávají nahlédnout do každodenního života tajemných vlků, rysů a medvědů.

Výstava Czech Nature Photo 2019 bude letos v pražském Karolinu od 30. dubna do 17. června.

string(1) "1"