Vítězná fotografie v cestovatelské soutěži Hanzelky a Zikmunda

26/02/2019

Přinášíme vám příběh fotografie, která zvítězila v cestovatelské soutěži Hanzelky a Zikmunda.

Petr Vydra: „Čekání na příliv“

Fotografie vznikla v Tanzánii, na jihovýchodním pobřeží Zanzibaru, ve vesnice Jambiani.

Velká část z místních obyvatel se živí pro nás suchozemce poněkud nezvyklou činností, pěstováním mořských řas na mělčinách chráněných korálovým útesem. Od pobřeží je vzdálen několik kilometrů a rozlehlé plochy mělčin za ním jsou s mořem spojeny kanály, které se v době přílivu a odlivu mění v široké podmořské řeky, tekoucí různými směry. Jejich proudy přináší živiny důležité pro život řas, čehož místní umně využívají na svých podmořských polích. Řasy pěstují navázané na dlouhé provazy z kokosových vláken, či nověji na nylonových šňůrách. Upevňují je k suchým větvím, jednoduše zapíchnutým do dna. Vznikají tak jednotlivými pěstiteli dobře poznatelné řádky úhledných podvodních políček. Řasy sklízí po 45 dnech od navázání, během kterých pěstitelé postupují jednotlivými řádky, dospělé řasy odtrhávají a mladé navazují. Následně je 3-4 dny suší na palmových listech a prodávají distributorům k dalšímu zpracování, vesměs v cizích zemích.

S denní pravidelností s přicházejícím odlivem vyplovají muži na svých vahadlových loďkách na moře k lovu ryb a chobotnic, zatímco ženy odchází na svá podvodní políčka. Řasám se ale lépe daří v chladnější, tedy i hlubší vodě až při hranách podmořských kanálů. Mnohdy se tedy musí brodit ke vzdálenějším polím i mnoho set metrů od pobřeží.

Dámy na fotografii jsou takovémto odlehlém poli, již mají svoji denní sklizeň hotovou a plastové pytle zcela naplněné řasami. Čekají na příliv, aby jim pomohl a nadnášel pytle při dlouhé cestě zpět k pobřeží. Ještě je stihnou svázat dohromady do jednoho dlouhého plovoucího řetězu, než jej za sebou potáhnou ke břehu. Malou ale prudkou přeháňku ani nezaznamenávají, pro člověka pracujícího pod mořskou hladinou je leda příjemným zpestřením.

Nebylo zde snadné fotografovat. Dámy se nechtěli, ale opravdu nechtěli fotit. Po delším hovoru ale nakonec vznikla fotografie, která již udělala radost mnoha lidem, ale i dámám samotným. Pečlivý pozorovatel si jistě všimne, že byla pořízena z velmi nízkého horizontu, těsně nad mořskou hladinou. Fotoaparát s nasazeným širokoúhlým objektivem nebyl více než 30 centimetrů nad vodou, fotografie tak byla pořízena doslova „od kolen,“ bez přímé kontroly v hledáčku. Sloupce padající vody ze vzdálené tropické bouřky v pozadí navíc milosrdně pomohly uzavřít kompozici celého záběru.

Petr Vydra je povoláním architekt a podniká cestovatelské foto výpravy po celém světě.

string(1) "1"