Video:Granty Prahy byly úspěšně předány

22/02/2019

V rezidenci primátora jsme společně s držiteli Grantů Prahy ve středu 20. února předali primátorovi Zdeňku Hřibovi dva hotové fotografické projekty. První kolekce Chrámy nové doby vznikla v roce 2016, jejím autorem je Jiří Šebek, který dokumentuje nové kancelářské komplexy v Praze. Druhý soubor zrealizoval v roce 2017 fotograf Matěj Dereck Hard, který dokumentoval interiéry slavných pražských osobností.

Video: Oleg Homola

Grant Prahy je speciální ocenění soutěže Czech Press Photo, které podporuje dlouhodobé projekty. V soutěži Czech Press Photo funguje od jejího začátku v roce 1995. Jedná se o roční tvůrčí stipendium pražského magistrátu určené k fotografování proměn hlavního města, které na doporučení mezinárodní poroty osobně uděluje pražský primátor. Postupně vzniká sbírka souborů fotografií, které dokumentují Prahu a její vývoj. Grant Prahy tímto způsobem zachovává svědectví o současných proměnách města a podněcuje autory, aby u pražských témat dlouhodobě setrvávali. Zároveň radnici vzniká v archivu reprezentativní soubor fotografií, který umožňuje sledovat a hodnotit proměny Prahy z mnoha tematických úhlů.

Oba autoři představili své projekty primátorovi. Jiří Šebek se systematicky věnuje fotografování architektury zejména staré Prahy. Historické budovy jsou postupně vytlačovány kancelářskými komplexy, které autor nazývá „Chrámy nové doby“ pro svou impozantnost, důležitost i podobu. Skleněné moderní budovy, kde lidé tráví většinu svého času, postupně mění svůj význam. Některé z těchto budov jsou zajímavé z pohledu architektonického, ale hlavně fotografického. LIVI´N – Mé pražské bydlení je rozsáhlým souborem Matěje Derecka Harda, který představuje bydlení zajímavých lidí v Praze. Jedná se zejména o hudebníky, sportovce, vizuální umělce, tanečníky, herce a modelky.

Fotografie budou celoročně zdobit zasedací místnost primátora. Obě kolekce vznikly díky ocenění pražského magistrátu v soutěži CZECH PRESS PHOTO a to ve dvou vyhotoveních. Ta slouží jednak pro potřeby archivu a pro reprezentační účely Prahy.

Kromě autorů a primátora se slavnostního ceremoniálu zúčastnila rovněž Veronika Souralová, ředitelka soutěže Czech Press Photo a tým organizátorů soutěže, dále také Radek Mikuláš – majitel studia Pictoart, který zajišťuje a financuje tisk Grantu Prahy v rámci Ceny Pictoart.

NULL