Foto měsíce ledna

Foto měsíce ledna

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
18/02/2019

Fotografie měsíce ledna od Jana Kepiče nezaujala pouze Czech Photo, ale po úspěchu na sociálních sitích se objevila v mnoha médiích. Více o freedivingu najdete v článku.

Potápění na jeden nádech pod ledem je úžasný zážitek, který nachází jen obtížné srovnání. Atmosféra je prakticky vždy až pohádková a freediver se tak stává Alenkou v zemi za zrcadlem. Krásně průhledný led se na našich lokalitách vyskytuje přibližně jednou za dva roky, a to vždy maximálně na 2-3 dny. Pokud se navíc vyskytne jasná obloha, tak se ten, kdo již někdy byl pod ledem na nádech a tuto atmosféru zažil, jen obtížně ubrání pokušení.

Již více jak pět let se běžně potápíme pod ledem v neoprenovém obleku a vždy až na závěr odložíme oblek a užijeme si chladivé prostředí. Někteří řádně jako správní otužilci jiní spíše jen na okamžik z důvodu snadného svlečení neoprenového obleku ve vodě a lehkého závěrečného osvěžení. Okamžik zachycený na fotografii byl ovšem v tomto ohledu jiný. Poslední nákup těsně před odjezdem na Vesterály, přerušil telefonát od mého přítele Petra K. (54) se slovy na uvítanou „Dnes by to šlo. Za 30 minut na Miladě?“. Fotografie ledna Czech Photo

Jan Kepič

Odpověď byla jasná a Petr ji znal ještě před tím, než položil svou otázku. Odložil jsem nákupní košík. Opustil nákupní centrum a vyrazil směrem k jezeru Milada. Byl to ten krátký okamžik, kdy počasí, led, čas i dostupný společník tvoří takřka ideální podmínky. Ve voze jsem měl jen holou bezrcadlovku bez podvodního housingu, ale sekera, lano a záložní potápěčská maska je naštěstí součástí standardní výbavy automobilu každého ice freedivera.

Přítel měl původně v úmyslu věnovat se bruslení, ale díky perfektním podmínkám jsme si společně krásně užili ledové osvěžení. Obdobný nápad měl i náš kamarád David V. (36), který dorazil ve chvíli, kdy jsme se vraceli zpět k odstaveným vozům. Takové podmínky se musí prostě využít a vrátili jsme se společně zpět k vysekaným otvorům a výsledný okamžik je zachycen na fotografii.

Fotografie ledna Czech Photo

Jan Kepič

Podvodní videografii a fotografii se věnuje 5 let s cílem popularizovat nádechové potápění. Jím pořízené dokumentační záběry podvodního světa jsou každoročně přejímány mnoha zahraničními televizními stanicemi a streamovacími službami. Fotografii i svou tvorbu videa považuje primárně za volnočasovou aktivitu a dokumentační či reportážní službu ostatním milovníkům podvodního světa. Pracuje jako ICT konzultant a popularizátor freedivingu.

string(1) "1"