Video: Soutěž Hanzelky a Zikmunda zná vítěze

15/02/2019

V prvním ročníku Cestopis roku, ceny Hanzelky a Zikmunda, zvítězila kniha „Transsibiřská Odysea“ autorky Iny Píšové. Ve fotografické části zvítězil Petr Vydra se snímkem „Čekání na příliv“, cenu za nejlepší instagramovou fotku z cest obdržel Marcel Konečný za snímek „Madagaskar“. Czech Photo fotografickou soutěž spoluorganizovalo a zástupci společnosti byli přítomni i na skvělém slavnostním udílení cen na zámku v Dobříši. Děkujeme fotografům, kteří se soutěže zúčastnili a blahopřejeme vítězům. Pro ty, kteří nevyhráli máme dobrou zprávu. Toto byl první ročník soutěže, to znamená, že příští rok budete mít šanci znova.

Podívejte se na záznam celého ceremoniálu:

Video: Oleg Homola

Oficiální TZ: Cenu Hanzelky a Zikmunda za nejlepší cestopis roku získala Transsibiřská Odysea

Praha, 15. února 2019 – Cestopisem roku se stala kniha „Transsibiřská Odysea“ autorky Iny Píšové z nakladatelství Radioservis. Porota jí udělila hlavní Cenu Hanzelky a Zikmunda. V kategorii cestopisná fotografie roku zvítězil Petr Vydra se snímkem „Čekání na příliv“, cenu za nejlepší instagramovou fotku z cest obdržel Marcel Konečný za snímek „Madagaskar“. Nejpůjčovanějším cestopisem v knihovnách byl Svazem knihovníků vyhlášen „Už nikdy pěšky po Gruzii a Arménii“ Ladislava Zibury. A v kategorii rozhlasových reportáží ze Zápisníku zahraničních zpravodajů byl nejúspěšnější Jan Šmíd s reportáží „Jak vzniká francouzské foie gras?“

Ceny Hanzelky a Zikmunda byly historicky poprvé předány v den stých narozenin cestovatele a spisovatele Miroslava Zikmunda v Zrcadlovém sále dobříšského zámku, kde Jiří Hanzelka s Miroslavem Zikmundem v roce 1951 psali svoje knihy po návratu z první velké cesty do světa. Slavnostní Poctu Miroslavu Zikmundovi odvysílal Radiožurnál v přímém přenosu.

Součástí večera bylo i symbolické předání šestatřiceti knih, které Miroslav Zikmund zachránil před zkázou, když komunisté likvidovali zámeckou knihovnu. Vzácné cestopisy ze začátku minulého století se tak vrátily po osmašedesáti letech zpět do rukou současného majitele zámku Dobříš Jerome Colloredo Mannsfeld. Kromě předání prvního ročníku cen pro nejlepší cestopisy se i zbytek večera nesl ve znamení nejslavnější české cestovatelské dvojice. Autoři Miroslav Náplava a Petr Horký uvedli aktualizované narozeninové vydání knihy „Sloni žijí do sta let“, kterou psali společně s Miroslavem Zikmundem. Byla představena také filatelistická lahůdka: nová známka věnovaná legendě H+Z vydaná v den stých narozenin Miroslava Zikmunda Českou poštou. Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje, slavnostně předal Miroslavu Zikmundovi titul čestného znalce piva Pilsner Urquell. Ocenění Honorary Connoisseur uděluje Plzeňský Prazdroj významným osobnostem, které šíří věhlas plzeňského piva doma i po celém světě.

Program galavečera doplnila hudební vystoupení Tamary a Tomáše Klusových, Ivana Hlase se svým triem a také skupiny Tam Tam Batucada Miloše Vacíka.

O vítězích rozhodovaly dvě poroty. Knižní tvořili spisovatelka Milena Holcová, redaktorka Denisa Novotná, žurnalista Petr Voldán, spisovatel a cestovatel Josef Formánek a novinář a publicista Jan Rybář, který byl zároveň ve fotografické porotě spolu s Veronikou Souralovou z Czech Photo, Tomášem Turečkem, šéfredaktorem české verze National Geographic, fotografem a hercem Divadla Járy Cimrmana Petrem Bruknerem a Pavlem Schreiberem z firmy CEWE.

Foto: Martin Frouz

NULL