Cenu diváků Czech Press Photo si odnáší Robert Hlavica za jeho snímek “ Polární liška“

29/01/2019

Na konci výstavy Czech Press Photo 2018 známe vítěze Ceny diváků. Letos u návštěvníků zvítězila fotografie lišky polární, kterou v Kanadě zachytil Roberta Hlavica. Na dalších stupních vítězů se umístili Matěj Kalina se snímkem “Vzpomínka na Ludmilu” a Martin Trabalík a jeho “Exodus Rohingů”.

Vítězný snímek Divácké ceny z kategorie Příroda, věda a životní prostředí zachycuje polární lišku ve skoku při lovu potravy. Ta se v zimě živí drobnými hlodavci jako jsou například lumíci. „Citlivý sluch lišek zachytí jakékoliv písknutí nebo pohyb hlodavce a liška pak vysokým skokem zapíchne čumák do sněhu a chytí do tlamy svůj úlovek. Tak to bylo i s “moji” liškou,“ popisuje autor.

Vítěz Ceny diváků - Czech Press Photo 2018 obdržel od společnosti Olympus, fotoaparát OM-D E-M 10 mark III.

Dalším snímkem, který zaujal návštěvníky výstavy, byla fotografie Mateje Kaliny z kategorie portrét s názvem “Vzpomínka na Ludmilu”. Autor jí pořídil při rozhovoru pro denník Plus JEDEN DEŇ. Na snímku je Margaréta Cervanová - matka Ludmily, jejíž dcera byla před více jak čtyřiceti lety znásilněna a zavražděna. Tento případ patří k nejvíce rozporuplným kauzám ve slovenské justici. “Po příchodu nás přivítala Marcela (mladší dcera), která setkání zprostředkovala. Hned mě požádala, abych nedělal žádné fotografie její maminky, a abych toto rozhodnutí respektoval. S rozhovorem problém nebyl.

Původně jsem mohl dokumentovat pouze pokoj, v kterém se paní Margaréta modlí. V rohu má pietní místo, kde je vystavená urna s ostatky její dcery Ludmily a její portrét. Věděl jsem, že když se do redakce vrátím bez fotografie paní Margaréty, budu mít problém,” popisuje vznik fotografie Matej Kalina.

Pomyslné třetí místo získal Martin Trabalík jeho snímek ze série Exodus Rohingů. Autor dokumentoval v Bangladéši neustálý proud lidi, přicházející z vedlejší Barmy. „Reportáž Exodus Rohingů byla vytvořena zhruba měsíc po vypuknutí krize, kdy na svém útěku z Myanmaru desítky tisíc lidí stále ještě překračovaly řeku Naf, aby pak na jihu Bangladéše v okresu Cox's Bazar začaly budovat své nové domovy, “ doplňuje autor snímku.

Návštěvníci měli možnost hlasovat v průběhu celé výstavy Czech Press Photo na Staroměstské radnici formou hlasovacích lístků až do neděle 27. 1. 2019 a vybrat fotografii, která je nejvíce zaujala. Slavnostní ceremoniál předání cen proběhl v prostorách Czech Photo Centre 28.1 2019. Ceny pro výherce dodala firma Olympus a Czech Photo.

Public relations – Anna Vacková +420 777 09 36 90, vackova@czechpressphoto.cz, www.czechphoto.org

Úvodní foto: Robert Hlavica

Tisková zpráva ke stažení ve formátu .docx

string(1) "1"