Petr Josek - Mobidiář

Vernisáž: Petr Josek - Mobidiář

Livi'n - Mé pražské bydlení

Autor: Matěj Dereck Hard

zobrazit v kalendáři

Datum trvání:
17. ledna – 24. února 2018

Otevírací doba:
pondělí: ZAVŘENO
úterý - pátek: 11 – 18
sobota - neděle: 10 – 18

Vstupné:
80 Kč / 40 Kč, zahrnuje také vstup na výstavu ve Velké síni CPC

Koupit online

Místo
Velká síň CPC
Seydlerova 2835/4
Praha 5 (Nové Butovice)
Zobrazit na mapě

16/01/2019

(Praha 10. 9. 2019) V galerii Czech Photo Centre představíme fotografie z mobilního telefonu fotografa Petra Joska. Konkrétně se jedná padesát pět fotografií pořízených s aplikací Instagram. Výstava dostala název Mobidiář, který znázorňuje funkci této ohromné sociální sítě, která pro mnohé slouží jako fotografický deník.

Poté autor co ukončil kariéru v agentuře Reuters, mu každodenní focení chybělo, a tak začal svět kolem sebe zaznamenávat na mobilní telefon. Svůj vizuální styl přizpůsobil mnohem menšímu formátu a jinému publiku. Fotograf stále dokumentuje každodenní život, symetrii architektury a linie v krajině. Pokud fotí v barvě, akcentuje ji.

„Chápu, že fotit mobilem není fotograficky ani technicky takové, jako fotit s profesionální kamerou. Ale telefon máte stále s sebou a úprava je rychlá a jednoduchá. Navíc lidé na něj nereagují tak podrážděné, jako na foťák.“ doplňuje autor.

Autor se profesi fotoreportéra se dostal přes různá zaměstnání – od asistenta kamery a filmové a televizní produkce až po laboranta a fotoreportéra České tiskové kanceláře. Od roku 1990 působil jako fotoreportér agentury Reuters, pro kterou fotografoval dramatické události v Bosně, Chorvatsku, Srbsku, Pobaltských republikách a v Albánii, oba převraty v Rusku, život v Iráku těsně po svržení Saddámova diktátorského režimu. Je držitelem řady novinářských ocenění. Je autorem nejznámější Fotografie roku soutěže Czech Press Photo 1997 a také působí jako předseda poroty.

Výstava bude otevřena od 17. ledna do 24. února každý den kromě pondělí. V úterý až pátek vždy od 11.00 do 18.00 hodin a o víkendu od 10.00 do 18.00 hodin. Základní vstupné činí 80 a snížené 40 korun. Galerie se nachází 100 metrů od stanice metra Nové Butovice na adrese Seydlerova 2835/4, Praha 5.

Výstava Mobidář bude probíhat v malé výstavní síni. Ve velké výstavní síni bude současně výstava LIVI´N Matěje Derecka Harda, který získal za soubor ocenění Grant Prahy v soutěži Czech Press Photo v roce 2017. Kolekce představuje bydlení zajímavých lidí v Praze. Jedná se zejména o hudebníky, sportovce, vizuální umělce, tanečníky, herce, modelky a mnohé další. Jednotlivé story pravidelně vychází na webu Red Bull.

Public relations – Anna Vacková +420 777 09 36 90, vackova@czechpressphoto.cz, www.czechphoto.org
Hlavní partneři: Trigema, ProCeram, Olympus
Foto: Petr Josek

Tisková zpráva ke stažení ve formátu .docx

string(1) "1"