Vernisáž výstavy The Best of Czech Press Photo

Vernisáž výstavy The Best of Czech Press Photo

Livi'n - Mé pražské bydlení

Autor: Matěj Dereck Hard

zobrazit v kalendáři

Datum trvání:
17. ledna – 24. února 2018

Otevírací doba:
pondělí: ZAVŘENO
úterý - pátek: 11 – 18
sobota - neděle: 10 – 18

Vstupné:
80 Kč / 40 Kč, zahrnuje také vstup na výstavu v Malé síni CPC

Koupit online

Místo
Velká síň CPC
Seydlerova 2835/4
Praha 5 (Nové Butovice)
Zobrazit na mapě

16/01/2019

(Praha 10. 1. 2019) V úterý 15.1 slavnostně otevíráme výstavu The Best of Czech Press Photo v pražském Karolinu, která bude spojena s křtem katalogu. Slavnostního setkání se budou účastnit i fotografové roku. Stěžejním prvkem výstavy, která čítá cca 150 snímků, jsou Fotografie roku, které doplňují důležité fotografie z daného ročníku. Výstava retrospektivně nahlíží na uplynulé dvě dekády objektivem českých a slovenských předních fotografů, kteří vypráví jedinečné příběhy.

„Je až neuvěřitelné kolik událostí prošlo objektivem fotografů za dobu trvání soutěže Czech Press Photo. Česko a Slovensko má mnoho skvělých fotografek a fotografů, kteří umí zachytit jedinečnost okamžiku. Na výstavě můžete vidět výběr nejlepších snímků ze všech dosavadních ročníků a ve spojení s přehledem dějinných událostí si zrekapitulovat posledních 24 let.,“ doplňuje ředitelka soutěže Veronika Souralová.

Hlavní motiv výstavy – Fotografie roku každoročně vyvolává lavinu reakcí hodnotící kvalitu a význam události. Většinou až s odstupem několika let je skutečně možné objektivně posoudit, zda tato událost měla takový dopad, jaký jí byl porotou přisouzen. Nacházíme se v době, kde fotografie mají velkou sílu, ne-li větší než kdy předtím, zejména díky internetu a vlivem sociálních medií. Rolí soutěže Czech Press Photo je fungovat jako pomyslná fotobanka novodobých dějin, které zůstávají prostřednictvím fotografií zachovány.

„Vždyť fotografie, zvlášť ta novinářská, není o kráse - ale o životě. Jejím hlavním cílem není umění, ba ani ilustrace – ale osobně a společensky angažované svědectví. Jak to kdysi výstižně vyjádřila legenda fotožurnalistu W.E.Smith , jehož slova ráda často cituji: Chtěl bych, aby moje fotografie předčily holá fakta, aby zachycovaly vnitřní smysl, aby zintenzivněním pravdy byly jejím symbolem. Mým jediným soudcem je moje svědomí a mé svědomí je mou odpovědností“.“ popisuje zakladatelka soutěže Daniela Mrázková.

CZECH PRESS PHOTO je prestižní fotografická soutěž a následná výstava fotografií, která vznikla v roce 1995. Výstava každoročně přehledně mapuje a představuje veřejnosti prostřednictvím nejlepších fotografií a dokumentárních filmů nejvýznamnější události uplynulého roku napříč celým společenským spektrem od zpravodajských aktualit přes umění a portréty až po sport a přírodu.

Výstava THE BEST OF CZECH PRESS PHOTO bude otevřena pro veřejnost od 18. prosince 2018 do 27. února 2019 v prostorách pražského Karolina (Ovocný trh 3, Praha 1). Výstava bude otevřena každý den od 10.00 do 19.00 hodin. Základní vstupné činí 120 a snížené 60 korun.

Další informace a jednotlivé fotografie naleznete na www.czechphoto.org

Kontakty a další informace: Public relations – Anna Vacková, +420 777 09 36 90, vackova@czechpressphoto.cz

Soutěž a výstavu THE BEST OF CZECH PRESS PHOTO pořádají:
Czech Photo, o.p.s., a hlavní město Praha

Generální partner: Trigema
Partneři: ProCeram, Berlitz, Renomia, Canon, eCONTEST, Olympus, UNHCR, Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, EIZO, Samsung, Pictoart, Siko, Ptáček-koupelny
Hlavní mediální partner: Český rozhlas 1 – Radiožurnál
Mediální partneři: Právo, Novinky.cz, Reflex, Prima ZOOM, ČTK, Forbes, Lidé a Země

Tisková zpráva ke stažení ve formátu .docx

string(1) "1"