Prohlášení porotců Czech Press Photo k Fotografii roku 2018

Olympus Masters

Autor: Olmypus Masters

zobrazit v kalendáři

Datum trvání:
30. 11. 2018 - 13. 1. 2019

Otevírací doba:
pondělí: ZAVŘENO
úterý - pátek: 11 – 18
sobota - neděle: 10 – 18

 

Vstupné:
80 Kč / 40 Kč v této ceně je zahrnuto také vstupné na vedlejší výstavu První republika.

Místo
Velká síň CPC
Seydlerova 2835/4
Praha 5 (Nové Butovice)
Zobrazit na mapě

 
18/12/2018

(Praha 18.12.2018) Po vyjádření primatologa Stanislava Lhoty, které Czech Press Photo uveřejnilo na webových stránkách 11. prosince, byli ředitelkou soutěže Veronikou Souralovou osloveni všichni porotci soutěže. Vzhledem k povaze textu pana Lhoty si Czech Press Photo vyžádalo opětovné vyjádření všech porotců ke zvolené Fotografii roku.

Porota se jednohlasně shodla na faktu, že není důvod k anulaci ocenění Fotografie roku. „We can only judge on the information we have in front of us and the power of the image. Based on that we chose the correct picture. It is a good image. I agree that the image highlighted a very serious issue. One of the reasons why we chose it.“ říká porotce Joao Silva – fotograf deníku The New York Times.

Posudek pana Lhoty jejich rozhodnutí nijak nezměnil: „Mr.Lhota’s paper did not change my opinion so if I had to vote again I would vote for the same picture as Picture of the Year.“ doplňuje Tamas Szigeti – prezident Association of Hungarian Press Photographers.

Naopak se porotci shodují na závažnosti situace, které upozorňuje na problém globálního přesahu. Vyjádření porotců necháváme v originálním znění, aby nedocházelo k nedorozumění v jejich výkladu. „Víťazná snímka nie je len o prírode, ale oveľa viac o prostredí, v ktorom žijú ľudia. Určite by bolo jednoduchšie vybrať na ocenenie kvalitnú snímku z turbulentného politického diania v ČR. Možno aj preto, že v porote zasadli osobnosti svetovej fotografie, sa porota rozhodla pre oveľa náročnejšie riešenie, nabúrať zaužívané konvencie a očakávania, upozorniť na globálne problémy, pretože je najvyšší čas ich riešiť v záujme celého ľudstva. Reakcie, ktoré vyvolala, sú dôkazom, že sa rozhodla správne, že rozhýbala stojaté vody nazerania na súčasnú fotografiu.“ vysvětluje Marián Pauer – pedagog, publicista, kurátor.

string(1) "1"