Výstava The Best of Czech Press Photo zahájena

The Best of Czech Press Photo

Karel Cudlín - SIGHT/EFFECT

Autor: Karel Cudlín

Datum trvání:
10. října – 25. listopadu 2018

Otevírací doba:
pondělí: ZAVŘENO
úterý - pátek: 11 – 18
sobota - neděle: 10 – 18

Vstupné:
80 Kč / 40 Kč, zahrnuje také vstup na výstavu v Malé síni CPC

Koupit online

Místo
Velká síň CPC
Seydlerova 2835/4
Praha 5 (Nové Butovice)
Zobrazit na mapě

18/12/2018

(Praha 17.12.2018) Výstava The Best of Czech Press Photo je první akcí, která oslaví čtvrtstoletí soutěže Czech Press Photo. Stěžejním prvkem výstavy, která čítá cca 150 snímků, jsou Fotografie roku, které doplňují další důležité fotografie z daného ročníku. Výstava retrospektivně nahlíží na uplynulé dvě dekády objektivem českých a slovenských předních fotografů, kteří vypráví jedinečné příběhy.

„Soutěž a výstava CZECH PRESS PHOTO vznikly v roce 1995 z přirozené lidské touhy. Z touhy po více než padesáti letech nesvobody, v nichž žurnalistika sloužila cílům politické propagandy, konečně umožnit veřejnosti být očitým svědkem událostí a jevů doma i ve světě tak, jak je vidí čeští a slovenští profesionální fotografové. A rovněž z touhy dát těmto fotografům společnou a zcela nezávislou platformu k prezentaci, konfrontaci, osobnímu svědectví. Neboť ne všechno se dalo v nové době, v rychle se bulvarizujících a skupinovým mocenským i ekonomickým zájmům se přizpůsobujících médiích, publikovat.“ Popisuje zakladatelka soutěže Daniela Mrázková.

Hlavní motiv výstavy – Fotografie roku každoročně vyvolává lavinu reakcí hodnotící kvalitu a význam události. Většinou až s odstupem několika let je skutečně možné objektivně posoudit, zda tato událost měla takový dopad, jaký jí byl porotou přisouzen. Nacházíme se v době, kde fotografie mají velkou sílu, ne-li větší než kdy předtím, zejména díky internetu a vlivem sociálních medií. Rolí soutěže Czech Press Photo je fungovat jako pomyslná fotobanka novodobých dějin, které zůstávají prostřednictvím fotografií zachovány.

„Za poslední roky jsme soutěž o kus posunuli. Tým organizátorů soutěže má své stálé sídlo v Czech Photo Centre. K jeho založení nás motivovala potřeba důstojně uchovat fotografie všech předchozích ročníků, a tak vznikl moderní archiv, který se stal „srdcem“ centra určeného všem fotografům. Usilovně se snažíme, aby soutěž Czech Press Photo odpovídala novým trendům. Změnili jsme logo, webové stránky, zavedli jsme elektronické přihlašování do soutěže, pronajali osvědčený porotovací systém, každoroční výstava je kompaktní s jednotně tištěnými snímky, stále více se nám daří výstavy prezentovat po celé republice.“ Komentuje ředitelka soutěže Veronika Souralová.

CZECH PRESS PHOTO je prestižní fotografická soutěž a následná výstava fotografií, která vznikla v roce 1995. Výstava každoročně přehledně mapuje a představuje veřejnosti prostřednictvím nejlepších fotografií a dokumentárních filmů nejvýznamnější události uplynulého roku napříč celým společenským spektrem od zpravodajských aktualit přes umění a portréty až po sport a přírodu.

Další informace a jednotlivé fotografie naleznete na www.czechphoto.org

Kontakty a další informace: Public relations – Anna Vacková, +420 777 09 36 90, vackova@czechpressphoto.cz

Soutěž a výstavu THE BEST OF CZECH PRESS PHOTO pořádají:

Czech Photo, o.p.s., a hlavní město Praha

Generální partner: Trigema

Partneři: ProCeram, Berlitz, Renomia, Canon, eCONTEST, Olympus, UNHCR, Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, EIZO, Samsung, Pictoart, Siko, Ptáček-koupelny

Hlavní mediální partner: Český rozhlas 1 – Radiožurnál

Mediální partneři: Právo, Novinky.cz, Reflex, Prima ZOOM, ČTK, Forbes, Lidé a Země

Hlavní cenu Křišťálové oko vytvořila firma Rückl Crystal.

Výstava THE BEST OF CZECH PRESS PHOTO bude otevřena pro veřejnost od 18. prosince 2018 do 27. února 2019 v prostorách pražského Karolina (Ovocný trh 3, Praha 1). Výstava bude otevřena každý den od 10.00 do 19.00 hodin. Základní vstupné činí 120 a snížené 60 korun.

Tisková zpráva ke stažení ve formátu .docx

string(1) "1"