Výstava zahájena! Evgeniy Maloletka a Mstyslav Chernov: „Obležení Mariupolu – poslední novináři v okupovaném městě“

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
13/10/2022

Ve středu 12. 10. byl v Czech Photo Centre slavnostně zahájen nový ročník soutěže Czech Press Photo – výstavou ukrajinských fotografů Evgenie Maloletky a Mstyslava Chernova – „Obležení Mariupolu – poslední novináři v okupovaném městě“.

 

Snímky, které jsou v galerii k vidění, obletěly celý svět. Novináři z agentury AP Evgeniy Maloletka a Mstyslav Chernov byli totiž jediní, kteří vydrželi do poslední chvíle v okupovaném Mariupolu a poté byli z města evakuováni ukrajinskou armádou. Některé jejich fotografie se staly ikonické. Zejména svědectví o bombardování mariupolské porodnice, kdy jejich snímky vyvrátili teorii, že se na snímcích jedná o najaté herečky. Pracovali v extrémních podmínkách, bez vody, elektřiny, s nedostatkem jídla a také bez mobilní gsm sítě.

Na podiu se vedle přítomného autora Evgenie Maloletky vystřídlali řečníci: ředitelka Czech Photo Veronika Souralová, Chargé d'affaires z ukrajinského velvyslanectví Vitalij Usatyj, úřadující zástupkyně amerického velvyslance Ms. Leah Pease. Manager soutěže Czech Press Photo představil celé složení mezinárodní poroty letošního ročníku a její předseda Petr Mlch pronesl závěrečný projev.

Výstava byla připravená ve spolupráci s Olgou Kovalskou z Ukrajinské asociace profesionálních fotografů a k vidění je do 4. 12. 2022

Video: Oleg Homola

Foto: Martin Salajka

string(1) "1"