Příběh fotografie – Rostislav Štefánek – Vegetariáni

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
12/07/2023

V Czech Photo Centre už máme po krátké pauze znovu otevřeno, tak pokud se chystáte na výstavu Czech Nature Photo, budete vítáni. Uvidíte například snímek s názvem Vegetariáni od podvodního fotografa Rostislava Štefánka. Autora můžete znát z předchozích ročníků, jelikož například v roce 2018 získal titul Fotografie roku za snímek Pod ledem. A jak vznikl magický snímek Vegetariáni?


Foto: Rostislav Štefánek

 

„Na snímku je zachyceno hejno Amurů bílých hodujících na rákosovém porostu. Amuři jsou sladkovodní ryby dorůstající délky okolo jednoho metru. Jejich původní domovinou je východní Asie, ze které k nám byly dovezeny v 70. letech 20. století za účelem zpestření rybí obsádky našich rybníků a řek. Mezi jejich hlavní složku potravy patří vodní rostlinstvo, které dokážou velmi rychle redukovat.

Nachytat amury pod vodou je vcelku obtížné, jedná se totiž o plaché ryby, které potápěči většinou zahlédnou na samé hranici viditelnosti. Nejvhodnějším místem k pozorování jsou v létě prohřáté pískovny s čistou vodou, které s oblibou navštěvují plavci a potápěči. Amuři si za nějaký čas na lidi dokážou zvyknout, zjistí, že jim pod hladinou od nich nehrozí žádné nebezpečí, a s trochou trpělivosti a štěstí se jim můžou předvést ve své plné kráse.

Rybáři také často přistihnou amury u břehu, jak urputně trhají a konzumují rákos, který mají v bezprostředním dosahu. Tento motiv se stal jednou z mých fotografických výzev – vyfotit ryby při hodování pod vodou. V této vysněné situaci se mi podařilo amury nachytat až po dlouhém snažení v jedné slovenské pískovně, kde byly ryby relativně zvyklé na lidskou přítomnost, v dobrém rozmaru, ale také hlavně při své pověstné chuti. Stačila pak nutná dávka trpělivosti a štěstí, následně mi ryby dopřály pár vytoužených snímků,“ popisuje vznik fotografie autor.

 

Rostislav Štefánek

Pochází z jihovýchodní Moravy, z Uherského Hradiště. Pracuje jako odborný pedagog na Střední uměleckoprůmyslové škole Uherské Hradiště. Dokumentární fotografii přírody se věnuje od roku 2010, jeho hlavní doménou se stalo fotografování a natáčení podvodního světa, který ho uchvátil pro svou tajemnost a nemalou náročnost. K vodě měl vždycky blízko, začínal jako vášnivý rybář, ale postupem času ho zlákalo i odhalení toho, co se skrývá pod hladinou. Od té doby se snaží divákovi prostřednictvím fotoaparátu a kamery zprostředkovat kouzlo podvodního života.

string(1) "1"