Příběh fotografie – Petr Dolejšek – Vlk obecný ve sněhové vánici

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
1/06/2022

Fotit vlka ve volné přírodě rozhodně není jednoduché. Vítěz kategorie Savci Petr Dolejšek se za ním vydal na Polsko – Ukrajinskou hranici. Po kolika dnech se mu podařilo plaché zvíře zachytit, se dozvíte v příběhu fotografie.


Foto: Petr Dolejšek

„Fotit vlka byl dlouho můj velký sen. Přeci jenom je to v přírodě predátor na vrcholu potravního řetězce. Bohužel je to současně velmi plaché zvíře. Od ostatních fotografů v Čechách jsem slýchal příběhy, jak na něj čekali, slyšeli jeho vytí, ale ani přesto se jim nepodařilo ho vyfotit. Proto jsem se rozhodl fotit z krytu až na Polsko – Ukrajinskou hranici. Bylo to těsně před vypuknutím války na Ukrajině. Téměř jako ticho před bouří. Byla to osamocená zasněžená lokalita bez jistých vyhlídek na pozorování. Řekl jsem si tedy, že to alespoň zkusím a vyrazil jsem. Netušil jsem ovšem, že se v okolí nenaskýtá možnost sehnat jakékoli potraviny. První den jsem tedy strávil o hladu, bez ustání vanul mrazivý vítr a ani vlk se neobjevil. Druhý den se na mě usmálo štěstí, podařilo se mi sehnat obživu, začalo husté sněžení, a i vlk se ukázal. Tato souhra dala vzniknout vysněné fotografii za sněhové vánice. Vlk je krásné a majestátní zvíře. Jeho přítomnost ve mě jednoznačně budila pocit respektu. Není tedy divu, že vlci mají prominentní postavení i v mytologii,“ popisuje autor.

 

Petr Dolejšek

Na stará kolena si před pár lety pořídil první zrcadlovku a začal fotit. V přírodě ho nejvíce zaujala divoká zvířata. Od mala se zajímal o skauting, kde si vybudoval kladný vztah k přírodě, proto jsou pro něj hodiny strávené v lese daleko od civilizace skvělým oddechem od sedavé práce. V začátcích si nebyl příliš jistý. Po kurzech - jak ovládat základní funkce digitálního fotoaparátu se dostal do bodu, kdy nebyl schopen pořídit žádné rozumné fotografie. Přišly na řadu mnohé aspekty focení jako způsob maskování, problémy s pozadím, kompozicí, světlem, kresbou či uměleckým vyjádřením a emocemi, nakonec také úpravami v počítači. Nezbývalo tedy nic jiného, než se od ostatních učit a učit. V přírodě tráví spoustu času, a to jej naplňuje. Hledání zvířat, ať úspěšné, či neúspěšné, pro něj znamená poznávat zákoutí naší krásné přírody. S ostatními se poté rád dělí o ty zážitky, které zachycují krásu naší fauny.

string(1) "1"