On-line kurz: Mysli jako fotograf s Olegem Homolou - Fotíme pohyb, expoziční čas

11. 3. 2021 18.00 - 20.00

Co se u nás děje

zobrazit kalendář akcí

Otevírací doba:
pondělí: ZAVŘENO
úterý - pátek: 11 – 18
sobota - neděle: 10 – 18

Vstupné:
80 Kč / 40 Kč (snížené vstupné)

Adresa:
Seydlerova 2835/4
Praha 5 (Nové Butovice)
Zobrazit na mapě

Další lekce kurzu Mysli jako fotograf s Olegem Homolou se bude konat ve čtvrtek 11.3. 2021 od 18:00. Oleg zhodnotí vaše snímky, které podle svého uvážení pošlete. Foceno libovolným přístrojem a objektivem.

Další lekce bude zaměřená na fotografování pohybu, tedy na expoziční čas. Každá fotografie vzniká po určitý časový úsek, tomu říkáme expoziční čas. Nejčastěji se jedná o vteřiny, desetiny vteřiny, setiny vteřiny, tisíciny vteřiny. U dlouhých expozičních časů (vteřiny) potřebujeme stativ, u desetin vteřiny stačí stabilizátor. Platí pravidlo, že čím rychlejší pohyb fotografujeme a čím máme delší ohnisko objektivu, tím kratší expoziční čas použijeme. Pokud ovšem přemýšlíme jako fotograf, můžeme zvolit i cestu, kterou vidíme na přikladu číslo 1, kdy fotografujeme pohybující se objekty dlouhými časy a ony jsou pak rozmazané – jedná se tedy o tvůrčí záměr. Expoziční čas nastavujeme většinou funkcí S (eng. shutter – závěrka) – tedy přednost času. Znamená to, že zvolenému času fotopřístroj automaticky přizpůsobí ostatní hodnoty, jako je clona a citlivost. Technicky jsou dva způsoby funkce závěrky: mechanická závěrka – například lamely, moderní způsob je elektronická aktivace snímače po určitou dobu (elektronická závěrka). Některé přístroje mají zabudované obě varianty závěrky.

Ukázky

01) Na příkladu jedna vidíme použití dlouhých expozičních časů, kdy pohybující se objekty vytvoří šmouhy a objekty které se nehýbou zůstanou ostré. Jedná se tedy o klasický výtvarný efekt, kdy exponujeme většinou v řádu vteřin.

02) Na příkladu dvě vidíme typické ukázky situací, kdy potřebujeme rychlý expoziční čas, řádově v setinách či tisícinách vteřiny. Většinou se jedná o snímky sportu, či jiného rychlého pohybu.

03) Na třetím příkladu vidíme tzv. švenkování, kdy fotoaparátem sledujeme příčný pohyb objektu. Vidíme, co udělá kratší čas a delší čas závěrky.

Úkol:

Vyberte si z uvedených příkladů jakýkoliv typ fotografické situace a po svém zachyťte pohyb (objekt/y v pohybu). Znamená to, že si na své přijdou jak uživatelé zrcadlovek, bezrcadlovek, tak i uživatelé mobilních telefonů. Zkrátka zachyťte pohyb, ať je to pěkné.

Online kurz s Olegem Homolou prostřednictvím webové platformy Google meet.

Těšíme se na další setkání s vámi!

Na on-line přednášku se můžete přihlásit: kontaktní formulář

nebo nám napište na cp@czechphoto.org nebo zavolejte na číslo 608 875 556. Po přihlášení vám potvrdíme účast a před začátkem besedy vám pošleme odkaz, na kterém se bude akce konat.

Základní informace

Lektor: Oleg Homola
Místo: on-line
Čas: čtvrtek 11. 3. 2021 od 18:00 do 20:00
VSTUP ZDARMA
Oleg Homola

Oleg Homola je fotograf, filmař a multimediální tvůrce (grafika, hudba, slovo). V oblasti fotografie se věnoval a věnuje prakticky všem žánrúm,často s humornou nadsázkou. Získal řadu mezinárodních i domácích cen a uznáni. Podílí se na chodu soutěže Czech Press Photo a to už od jejího vzniku. Publikoval stovky fotoškol (časopisy Fotografie Magazín, FotoVideo), vyučoval fotografii na katedře publicistiky FSV Univerzity Karlovy.

Více o komunitním cetru: kontaktní formulář

/CPC/mongolsko2.jpg

Projektu komunitního centra (Registrační číslo projektu: CZ.07.3.63/0.0/0.0/17_051/0000678) Czech Photo o. p. s. je spolufinancován Evropskou unií.

Budeme rádi když se zapojíte :)

string(1) "1"