On-line kurz: Mysli jako fotograf s Olegem Homolou - Hloubka ostrosti

4. 3. 2021 18.00 - 20.00

Co se u nás děje

zobrazit kalendář akcí

Otevírací doba:
pondělí: ZAVŘENO
úterý - pátek: 11 – 18
sobota - neděle: 10 – 18

Vstupné:
80 Kč / 40 Kč (snížené vstupné)

Adresa:
Seydlerova 2835/4
Praha 5 (Nové Butovice)
Zobrazit na mapě

Další lekce kurzu Mysli jako fotograf s Olegem Homolou se bude konat ve čtvrtek 4.3. 2021 od 18:00. Oleg zhodnotí vaše snímky, které podle svého uvážení pošlete. Foceno libovolným přístrojem a objektivem.

Na téma přední a zadní plán navazujeme logicky tématem Hloubka ostrosti. Hloubka ostrosti je zóna na fotografii odkud až kam je snímek proostřený. To závisí na ohniskové vzdálenosti objektivu, na vzdálenosti objektivu od snímače a na použité velikosti clonového otvoru (clony). Clonový otvor je vyjádřen písmenem F a např. u formátu kinofilmu je běžná řada od F2 do F22. Čím je číslo F vyšší, tím je clonový otvor menší a zároveň je vyšší hloubka ostrosti – tedy odkud kam je snímek ostrý. U moderní digitální techniky se extrémně přiblížily objektivy ke snímačům a vzrostla tak hloubka ostrosti i při nižších clonových číslech. U fotoaparátů si můžeme ručně nastavit clonu a regulovat tak hloubku ostrosti. U mobilních telefonů je to individuálnější a záleží na typu telefonu.

Úkol:

Použijte různou hloubku ostrosti tzn. Malou a velkou, pokud máte foto přístroj s nastavitelnou clonou. Vás se tedy týká ukázka č. 1 (Značka, kostel) a ukázka č. 2 (Kytara). Pro uživatele mobilních telefonů bude asi lepší fotit situaci číslo 3, kdy je čelná a boční varianta. Při čelní variantě se vyhneme hloubce ostrosti (viz skupina lidí) a při boční variantě nám z hloubky ostrosti může něco utéct. Zkuste sami. Maximální počet fotografií je 8.

Ukázky

01)

02)

03)

Prosíme o zaslání maximálně 8 fotografií.

Online kurz s Olegem Homolou prostřednictvím webové platformy Google meet.

Těšíme se na další setkání s vámi!

Na on-line přednášku se můžete přihlásit: kontaktní formulář

nebo nám napište na cp@czechphoto.org nebo zavolejte na číslo 608 875 556. Po přihlášení vám potvrdíme účast a před začátkem besedy vám pošleme odkaz, na kterém se bude akce konat.

Základní informace

Lektor: Oleg Homola
Místo: on-line
Čas: čtvrtek 4. 3. 2021 od 18:00 do 20:00
VSTUP ZDARMA
Oleg Homola

Oleg Homola je fotograf, filmař a multimediální tvůrce (grafika, hudba, slovo). V oblasti fotografie se věnoval a věnuje prakticky všem žánrúm,často s humornou nadsázkou. Získal řadu mezinárodních i domácích cen a uznáni. Podílí se na chodu soutěže Czech Press Photo a to už od jejího vzniku. Publikoval stovky fotoškol (časopisy Fotografie Magazín, FotoVideo), vyučoval fotografii na katedře publicistiky FSV Univerzity Karlovy.

/CPC/mongolsko2.jpg

Projektu komunitního centra (Registrační číslo projektu: CZ.07.3.63/0.0/0.0/17_051/0000678) Czech Photo o. p. s. je spolufinancován Evropskou unií.

Budeme rádi když se zapojíte :)

string(1) "1"