On-line kurz: Mysli jako fotograf s Olegem Homolou (8. část)

28. 1. 2021 18.00 - 20.00

Co se u nás děje

zobrazit kalendář akcí

Otevírací doba:
pondělí: ZAVŘENO
úterý - pátek: 11 – 18
sobota - neděle: 10 – 18

Vstupné:
80 Kč / 40 Kč (snížené vstupné)

Adresa:
Seydlerova 2835/4
Praha 5 (Nové Butovice)
Zobrazit na mapě

Další lekce kurzu Mysli jako fotograf s Olegem Homolou se bude konat ve čtvrtek 28. 1. 2021 od 18:00. Oleg zhodnotí vaše snímky, které podle svého uvážení pošlete. Foceno libovolným přístrojem a objektivem. Link na on-line kurz dostanete mailem po přihlášení.

Zadání úkolu k zaslání fotografií: Vyfotografujte dvojičky či trojičky snímků na téma kompozice na zlatý řez a na střed. Tzn. že v případě svojičky budete mít jeden záběr s objektem ve zlatém řezu, druhý s objektem ve středu záběru. V případě trojičky budete mít dva záběry v protilehlém zlatém řezu (např. vlevo, vpravo) a jeden na střed.

Co je zlatý řez? Jde o oblast v jedné třetině plochy. Prostudujte si přiložené ukázky. U zlatého řezu je důležitá akční zóna (to je termín Olegův), kdy je ve směru akce (pohybu, pohledu, natočení hlavy, předmětu jako židle, dělo) více prostoru.

Ukázky

01) Devět klasických příkladů kompozice, kdy osm je na zlatý řez (horizont pole, kostel anebo obojí), a pouze jedna (v druhé řadě uprostřed) je na střed.

02) Příklady zlatého řezu a středu.

03) Postava ve zlatém řezu vpravo, akční zóna vlevo ve směru natočení figury (z našeho letního fotokurzu - Veroniku Valčákovou fotil Pavel Zamrazil).

04) Postava komponovaná na střed (z našeho letního fotokurzu - Veroniku Valčákovou fotil Pavel Zamrazil).

05) Postava ve zlatém řezu vlevo, akční zóna vpravo ve směru natočení figury (z našeho letního fotokurzu - Veroniku Valčákovou fotil Pavel Zamrazil).

06) Pavel Dobeš v pravém zlatém řezu,. akční zóna vlevo, tedy ve směru pohledu a gesta.

07) Pavel Dobeš komponovaný na střed.

Prosíme o zaslání maximálně 10 - 12 fotografií.

Online kurz s Olegem Homolou prostřednictvím webové platformy Google meet.

Těšíme se na další setkání s vámi!

Na on-line přednášku se můžete přihlásit: kontaktní formulář

nebo nám napište na cp@czechphoto.org nebo zavolejte na číslo 608 875 556. Po přihlášení vám potvrdíme účast a před začátkem besedy vám pošleme odkaz, na kterém se bude akce konat.

Základní informace

Lektor: Oleg Homola
Místo: on-line
Čas: čtvrtek 28. 1. 2021 od 18:00 do 20:00
VSTUP ZDARMA
Oleg Homola

Oleg Homola je fotograf, filmař a multimediální tvůrce (grafika, hudba, slovo). V oblasti fotografie se věnoval a věnuje prakticky všem žánrúm,často s humornou nadsázkou. Získal řadu mezinárodních i domácích cen a uznáni. Podílí se na chodu soutěže Czech Press Photo a to už od jejího vzniku. Publikoval stovky fotoškol (časopisy Fotografie Magazín, FotoVideo), vyučoval fotografii na katedře publicistiky FSV Univerzity Karlovy.

Více o komunitním cetru: kontaktní formulář

Projektu komunitního centra (Registrační číslo projektu: CZ.07.3.63/0.0/0.0/17_051/0000678) Czech Photo o. p. s. je spolufinancován Evropskou unií.

Budeme rádi když se zapojíte :)

string(1) "1"