Přednáška: Living Zoology - Svět hadů očima filmařů a fotografů

22. 10. 2020 od 18:00

Co se u nás děje

zobrazit kalendář akcí

Otevírací doba:
pondělí: ZAVŘENO
úterý - pátek: 11 – 18
sobota - neděle: 10 – 18

Vstupné:
80 Kč / 40 Kč (snížené vstupné)

Adresa:
Seydlerova 2835/4
Praha 5 (Nové Butovice)
Zobrazit na mapě

AKCE JE BOHUŽEL ZRUŠENA KVŮLI AKTUÁLNÍM OPATŘENÍM. O NOVÉM TERMÍNU VÁS BUDEME INFORMOVAT.

Foto: Living Zoology

Za autorem s netradičním jménem Living Zoology se skrývá projekt dvou manželů Mateje a Zuzany Dolinay. Zastavte se za námi ve čtvrtek 22. října do galerie Czech Photo Centre a poslechněte si jejich přednášku.

Svět hadů očima filmařů a fotografů

Hadi v lidech vzbuzují negativní emoce a strach, který mnohdy vede až k jejich zbytečnému zabíjení. Mladí zoologové Matej a Zuzana Dolinayovi se snaží pomocí filmů a uměleckých fotografií ukázat hady v lepším světle a představit je jako krásné a fascinující tvory s důležitou rolí v ekosystémech. Svou vzdělávací tvorbu zaměřují především na jedovaté hady v Africe, Asii i Americe, ale nezapomínají ani na naše hady. Jaké je to natáčet plivající kobru nebo fotit zmiji gabunskou z několika centimetrů? Hledají se hadi lépe v pralese nebo v poušti? A kolik hadů vlastně žije v České republice? Přijďte si poslechnout přednášku o zákulisí práce s nejjedovatějšími plazy světa, o focení a filmování u nás i v zahraničí a o naději na poklidné soužití hadů s lidmi.

Living Zoology - Matej Dolinay a Zuzana Dolinay

Manželé Matej (17. 08. 1990, Slovensko) a Zuzana (15. 05. 1991, Česká republika) vystudovali zoologii na Masarykově univerzitě v Brně. Matej momentálně pracuje na svém doktorátu a je zaměstnancem Ústavu biologie obratlovců (pracoviště Studenec). Jeho specializací je herpetologie a evoluční biologie a intenzivně se zabývá studiem diverzity plazů a obojživelníků střední Afriky. Pravidelně se pracovně vydává do tropů a loňskou expedici za tajemným krokodýlem konžským dokonce finančně podpořil Nadační fond Neuron. Zuzana se od dětství věnuje ornitologii a během studia se zúčastnila několika zahraničních expedic zaměřených na studium ektoparazitů u ptáků. Má také bohaté zkušenosti s enviromentální výchovou dětí a po dokončení studií začala pracovat jako pedagog v lesní mateřské školce Medlánka v Brně, kde kombinuje svoje znalosti o přírodě a lásku k dětem. Zároveň již pátým rokem lektoruje ekologické výukové programy na Lipce. Společně mladí biologové založili projekt Living Zoology, který má za cíl popularizovat zoologii a prostřednictvím videí a uměleckých fotografií informovat širokou veřejnost o životě zvířat v divoké přírodě. Zaměřují se především na plazy a obojživelníky, zvířata často neprávem odsuzovaná a neoblíbená. Během své práce se nebojí manipulovat ani s jedovatými hady nebo krokodýly, aby tyto úžasné tvory lidem co nejvíce přiblížili. Ke všem živočichům však přistupují s hlubokým respektem, opatrně, bezpečně a bez zbytečného dramatizování.

Základní informace

Přednáška: Living Zoology - Svět hadů očima filmařů a fotografů
Autoři: Matej a Zuzana Dolinayovi
Místo: galerie Czech Photo Centre (Seydlerova 2835/4, Praha 5 - Stodůlky, 100m od stanice metra Nové Butovice)
Datum přednášky: ZRUŠENO
Vstup zdarma! Nutná registrace: kontaktní formulář, cp@czechphoto.org a 608 875 556.

Těšíme se na Vás!

string(1) "1"