Výstava World Press Photo

6. 6. - 30. 6. 2019

Společnost Czech Photo představí výstavu aktuálního šedesátého druhého ročníku fotografické soutěže World Press Photo. Výstava této jedinečné fotografické kolekce začne 6. června, tentokrát v prostorách Staroměstské radnice. Výstavu opět doplní Cena Prahy, která bude reprezentovat širší výběr snímků zahraničního fotografa.

Mezinárodní soutěž World Press Photo má čas od času spojitost s Českou republikou, kdy ti nejlepší získají ocenění v soutěži. V roce 1958 získal hlavní cenu český fotograf Stanislav Tereba za snímek z fotbalového zápasu. Fotograf Pavel Štecha byl oceněn druhým místem v roce 1992 za fotografii Václava Havla naslouchajícího u obrazu Mistra Theodorika. O dva roky později získal Tomki Němec 3. místo v kategorii každodenní život za fotografii Černý trh v Havaně. Antonín Kratochvíl obdržel v roce 1997 první místo v kategorii Portrét za snímky amerického herce Williama Dafoea, a poté v roce 2003 další dvě ocenění - první místo za snímek z barmské věznice a první místo za fotografii ženy prodávající maso z divokých zvířat na trhu v Kongu. V roce 2004 pak získal Jan Šibík třetí místo v kategorii sport za sérii z tradičního indického zápasu. Agenturní fotograf ČTK Roman Vondrouš získal v roce 2013 první cenu v kategorii Sport za fotografie z Velké pardubické. Již zmíněný Michael Hanke získal druhé místo v roce 2017 za svůj soubor ze šachového turnaje.

Prestižní fotografická soutěž World Press Photo byla založena v roce 1955 v Amsterdamu. Nadace World Press Photo každoročně pořádá největší a nejprestižnější mezinárodní soutěž s reportážní tématikou. Po vyhlášení výsledků je z vítězných fotografií sestavena putovní výstava, již navštěvují miliony lidí. Výstava je k vidění zhruba ve 40 zemích. Aktuální šedesátý druhý ročník představí po dvouleté pauze společnost Czech Photo v prostorách Staroměstské radnice v měsíci červnu. Letos se přihlásilo 78801 snímků od 4738 fotografů z celého světa. V nominacích za Českou republiku zazářil Michael Hanke, a to již podruhé.

World Press Photo je mezinárodně uznávaná organizace, která udává směr v žurnalistické fotografii. Její rolí je také upozorňovat na celosvětové problémy, které se veřejnosti prostřednictvím fotografií snadno vstřebávají. Z těchto důvodů chceme znovu na tradici World Press Photo v Praze znovu navázat a informovat veřejnost. Společnost Czech Photo organizuje soutěž Czech Press Photo, Czech Nature Photo a mnoho akcí v oblasti fotografie. Převezení prestižního World Press Photo je dalším logických krokem k rozšíření aktivit v oblasti fotografie.

Základní informace

Výstava World Press Photo
Autoři: kolektiv autorů
Místo: Staroměstská radnice
Datum trvání výstavy: 6. června - 30. června 2019
Otevírací hodiny: každý den od 10.00h - 19.00h

Vstupné: 150 Kč / 80 Kč (snížené vstupné)

string(1) "1"